Connect with us

CTET

CTET Sanskrit Pedagogy: परीक्षा में बेहद काम आने वाले हैं ‘संस्कृत पेडागोजी’ के यह प्रश्न अभी पढ़े!

Published

on

Advertisement

Sanskrit Pedagogy Quiz Test For CTET: केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड (CBSE) के द्वारा वर्ष में दो बार सीटेट परीक्षा का आयोजन किया जाता है इस वर्ष 28 दिसंबर से यह परीक्षा आयोजित की जा रही है जो कि 7 फरवरी 2023 तक जारी रहेगी परीक्षा का आयोजन अलग-अलग तारीखों में देशभर के विभिन्न परीक्षा केंद्रों पर ऑनलाइन मोड में किया जा रहा हैयहां पर हम परीक्षा में शामिल होने वाले अभ्यर्थियों के लिए नियमित रूप से प्रैक्टिस सेट एवं संभावित प्रश्न शेयर करते आ रहे हैं इसी कड़ी में आज हम संस्कृत पेडागोजी से जुड़े कुछ ऐसे महत्वपूर्ण प्रश्न लेकर आए हैं जो की परीक्षा की दृष्टि से बेहद ही महत्वपूर्ण है।

संस्कृत शिक्षण शास्त्र से जुड़े महत्वपूर्ण प्रश्न—Sanskrit Pedagogy Model MCQ CTET Exam 2022

1. नूतनविषयस्य अधिगमे विभिन्नघटकानाम् उपयोगो भवति।

व्यक्तिगतरूपे अधिगमेन सह सम्बन्धितोऽस्ति-

Advertisement

A. कृत्वा कृत्वा अधिगमः

B. निरीक्षणं कृत्वा अधिगमः

C. एतयोः उभयोः

D. सामूहिक विधिभिः अधिगमः

Ans- C

2. श्रीनगरे काचित छात्रा मलयालमभाषां तृतीयभाषारूपेण अधीते कक्षायां परम्परं सम्पर्कमाध्यमेन सा एकस्मिन् वर्षे एनां भाषां भाषितुं पठितु च शक्नोति। एतत् किं कथ्यते?

A. भाषा-अधिगमः

B. भाषा-प्राप्तिः

C. भाषा वृद्धि: (Addition)

D ऋणात्मिका द्विभाषीयता

Ans- A 

3. भाषा अधिगमस्य मूलभूताः योग्यताः प्राप्तुं बालकैः या पद्धति प्रयोक्तव्या सा…… कथ्यते

A. अनुकरणम्

B. समीकरणम्

C संरचना

Advertisement

D. सामूहिक शिक्षणम्

Ans- C

4. शिक्षण-अधिगमस्य द्विभाषीया पद्धतिः छात्रस्य मातृभाषया सह निम्न लिखितस्य अपि उपयोगं करोति –

A. प्रथमायां भाषायां पाठयति

B. अतिरिक्तं प्रशिक्षणम् द्वितीयायां भाषायां करोति

C. प्रतीक (slgn) भाषां शिक्षयति

D. वैश्विक व्याकरणम् (universal grammar) अधिगच्छति

Ans- B

5. साक्षरताम् अधिगन्तुं निम्नलिखितेषु कस्मिन् प्रभुत्वम् आवश्यकम् ?

A. स्वरविज्ञानसम्बध-जागरुकता धाराप्रवाहश्च ( Phonological awareness and fluency)

B. मनोहरशब्दभंडार: प्रकाराभिज्ञानम् ( Sight vocabulary and pattern recognition)

C. कूटभेदनं भाषावबोध: च (Decoding and language comprehension)

D. विशुद्धता स्वरविज्ञानसम्बधीयबोधः च (Accuracy and phonological comprehension)

Ans- A 

6. निम्नलिखितेषु भाषाधिग्रहणे किं सर्वाधिकं महत्त्वपूर्णं कारकम् अस्ति?

A. अध्यापकः

B. विद्यालयः

C. बहिः सम्पर्कस्य प्रकृतिः

Advertisement

D. अभिज्ञानम् (identity) तथा प्रेरणा (motivation)

Ans- C

7. एकस्यां कक्षायां अध्यापकः भित्तौ आरेखानि तालिकाः च प्रदर्शयति. छात्राणां कृतकार्याणि संदर्शिका-फलके (bulletin board) स्थापयति, विविधकक्षासम्बद्धवस्तूनि आङ्ग्लभाषायां छात्राणां गृहभाषायां च सूचीबद्धं करोति। अध्यापकः कथंविध निदर्शनं प्रस्तौति?

A. निविष्टि- समृद्ध परिवेश (Input rich environment)

B. भाषा-रचना (Language composition) 

C. भाषा-अधिग्रहणम् (Language acquisition)

D. भाषा-अवबोधनम् (Language comprehension)

Ans- A 

8. भाषाशिक्षणाय रूपकेन्द्रित-भाषा-निविष्टिय: (Form-orlented language Inputs)

A. निविष्टीनां अर्थनिर्धारणम् ।

B. निविष्टौ निहितसूचनाः अवधानम्

C. लेखनशिक्षणाय निविष्टिप्रयोजनम्

D. उच्चारणम्, शब्दावल्याः व्याकरणस्य च प्रयोगः ।

Ans- 4 

9. भाषा-शिक्षणे अवबोध-निविष्टि (Comprehens|ble Inputs) इति पदात् को आशयः ?

A. बालेभ्यः भाषा-निविष्टि प्रदानम् यत् शिक्षार्थिभाषायाः एकस्तरपर्यन्तं उन्नतम्

B. बालस्य लक्ष्यभाषां प्रति अधिकाधिक अवसर प्रदातुम्

C. कथावाचन माध्यमेन भाषा शिक्षणं रुचिकरं कर्तुम् प्रयासः

Advertisement

D. कक्षा भित्ती बालकृतीनां स्थापनम् ।

Ans- A

10. भाषायाः व्याकरणशिक्षणस्य उत्कृष्टप्रविधिः

A. पाठेन तादात्म्यं संरचनानां अवलोकनं च ।

B. व्याकरणिक- अवधारणानां पृथक् अभ्यासः

C. व्याकरणिकसंरचनानां कण्ठस्थकरणम्

D. संरचना उपागमस्य (Structural approach) अनुसरणम्

Ans- A

11. व्याकरणगतकार्याणि –

A. सन्दर्भानुसाराणि भवेयुः

B. जीवनानुकूलानि भवेयुः ।

C. पूर्णतया रूपानुसारीणि भवेयुः ।

D. स्मृतिकेन्द्रितानि भवेयुः

Ans- A 

12. अपरिचितभाषायाः अधिगमे अनुवादविधिः सहायिका भवति। अनेन विधिना बालकान्-

A. द्वितीयभाषायाः अधिगमे क्लिष्टता भवति।

B. शब्दभण्डारे वृद्धिः भवति।

C. द्वयोः भाषयोः ज्ञानं भवति।

Advertisement

D. उपर्युक्तयोः उभयोः (2 एवं 3)

Ans- D

13. व्यवहारकौशलस्य विकासः केन भवति?

A. पाठ्यपुस्तकविधितः

B. प्रत्यक्षविधितः

C. पाठशालाविधितः

D. व्याकरणानुवादविधितः

Ans- B

14 नाटकशिक्षणस्य श्रेष्ठः विधिः वर्तते-

A. समवायविधिः

B. कक्षानाट्यविधिः

C. आदर्शाभिनय-विधिः

D. व्याख्याविधिः

Ans- A 

15. प्राथमिकस्तरे गद्यशिक्षणस्योद्देश्यैः सह सम्बद्धो नास्ति –

A. छात्रान विविधगद्यशैलीनां परिचयप्रदानम

B. छात्रान् पाठगत ध्वनीनां शुद्धोच्चारणस्य ज्ञानप्रदानम्

C. छात्राणां शब्दभण्डारे वृद्धिकरणम्

Advertisement

D. शब्दानां वाक्यानां च शुद्धोच्चारणस्य ज्ञानप्रदानम्

Ans- A 

Read More:-

CETE EVS Previous Question: सीटेट परीक्षा में शामिल होने से पहले जरूर पढ़ें विगत वर्ष पूछे गए ‘पर्यावरण’ के इन सवालों को

CTET 2022-23: ‘CCE, NCF 2005 and RTC Act 2009’ से जुड़े परीक्षा में पूछे जाने वाले संभावित प्रश्न यहां पढ़ें!

यहाँ हमने आगामी सीटीईटी परीक्षा की तैयारी कर रहे अभ्यर्थीयो के लिए ‘संस्कृत पेडागोजी’ से जुड़े महत्वपूर्ण सवाल (Sanskrit Pedagogy Quiz Test For CTET) विषय के महत्वपूर्ण सवालों का अध्ययन किया है CTET सहित सभी शिक्षक पात्रता परीक्षा की बेहतर तैयारी के लिए आप हारे TELEGRAM CHANNEL के सदस्य जरूर बने Join Link नीचे दी गई है?

Advertisement

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *