CTET 2022: ‘संस्कृत पेडागोजी’ से जुड़े कुछ इस लेवल के सवाल ही पूछे जाएंगे दिसंबर में होने वाली सीटेट परीक्षा में!

Advertisement

CTET Sanskrit Pedagogy Practice Set: वर्ष में दो बार आयोजित होने वाली केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा का आयोजन सीबीएसई के द्वारा दिसंबर माह में किया जाना है। जिसके लिए आवेदन की प्रक्रिया 31 अक्टूबर से 24 नवंबर 2022 तक की जाएगी। ऐसे में यदि आप भी शिक्षक बनने की चाह रखते हैं, और इस परीक्षा में शामिल होने वाले हैं, तो यहां पर दी गई जानकारी आपको एक बार जरूर पढ़ लेने चाहिए। इस आर्टिकल में हम संस्कृत पेडागोजी से जुड़े कुछ ऐसे सवाल आपके लिए लेकर आए हैं, जो की परीक्षा की दृष्टि से बहुत ही महत्वपूर्ण है।

सीटेट परीक्षा में बेहतर परिणाम के लिए पढ़ें संस्कृत पेडगॉजी के इन प्रश्नों को—Sanskrit Pedagogy Model Test MCQ For CTET Exam 2022

1. सामान्यरूपेण भाषाशिक्षकः स्वकक्षायाः परिस्थिति विशेषं प्रस्तूय, काञ् चिद् प्रश्नान् अवस्थाप्य अनुभवान् कथनपूर्वकम् आरभ्यते । एतत् कथ्यते –

A. पूर्वपठनकार्य (Pre reading Task) )

Advertisement

B. पठनकार्य (While reading Task

C. वर्तमानकार्य (Ongoing Task)

D. पठनोत्तरकार्य (Post reading Task)

Ans- A

2. प्राथमिक स्तर पठनसामर्थ्यस्य मूल्याङ्कनाय अधस्तनेषु किम् उपयुक्तत मम् ?

A. वर्णमाला – अभिज्ञानम्

B. विरामादि-चिन्हानां ज्ञानम्

C. पाठ-अवबोधनम

D. पठनधारा प्रवाहिता

Ans- C

3. सम्प्रेषणात्मक भाषाशिक्षणस्य प्रधानम् अवधानं भवेत् 

A. विद्यार्थिभ्यः मूलभाषाविद् भाषणकरणार्थम् उत्साहवर्धनम् 

B. लक्ष्यभाषायाः संरचनां प्रति अवधानम् ।

C. विद्यार्थिभ्यः सम्प्रेषणं सामर्थ्यप्रदानम् ।

D. अभ्यासबलेन उच्चारणं प्रति अवधानम् ।

Advertisement

Ans- C

4. या पद्धतिः भाषासंयोजने शारीरिकक्रियासु आधारिता –

A. कृत्यकाधारितम् भाषा शिक्षणम् ।

B. सम्पूर्णा शारीरिक प्रतिक्रिया ।

C. सहयोगात्मक भाषाशिक्षणम् ।

D. संवादात्मकं भाषाशिक्षणम् ।

Ans- B

5. आधारभूतायाः साक्षरतायाः आङ्किकयोग्यतायाः पूर्वावश्यकताः – 

A. श्रवणं, संभाषणम्, अङ्कगणितम् च।

B. पठनं, लेखनम्, आधारभूतम् अङ्ककार्य च

C. लेखनं, पठनं, पर्यावरणीयज्ञानं च ।

D. पठनं लेखनम् अङ्कक्रीडा च

Ans- B

6. व्याकरणशिक्षणाय कानिचन कार्याणि छात्रेभ्यः प्रदेयानि तेषां अधोलिखि तेषु किम् उपयुक्ततमम्

A. अर्थपूर्णं भवितव्यम्

B. अतिज्ञानवर्धकं भवितव्यम्

C. सोद्देश्यं भवितव्यम्

D. समाजप्रकार्यस्य अभावः भवितव्यम्

Advertisement

Ans- A

7. अधोलिखितेषु व्याकरण-अनुवादप्रविधिः किं न करोति ?

A. मातृभाषाशिक्षण उत्साहवर्धनम् ।

B. व्याकरणाय महत्त्वप्रदानम् ।

C. छात्राणां संवादकौशलवर्धनम् ।

D. छात्राणां धाराप्रवाहेन भाषाप्रयोगे सामर्थ्यकरणम् ।

Ans- C

8. अधोलिखितेषु उक्तिषु का न समीचीना ?

A. भाषाकक्षायै उत्कृष्टपाठः संस्कृतिः गभीरा भवेत् । 

B. उत्कृष्टपाठे सर्वव्याकरण-संरचनानां समावेशः भवेत् ।

C. भाषाकक्षायै उत्कृष्टपाठः छात्रेभ्यः रुचिकरः प्रासङ्गिकः च भवेत् ।

D. उत्कृष्टपाठः समुचितदैर्घ्येन युक्तः भवेत्

Ans- A

9. अधोलिखितेषु किं प्राक्-पठनगतिविधौ साहाय्यं भवति ?

A. भावानुवाद कृतकस्य उपयोगः

B. पूर्वानुमान-कृतकस्य उपयोगः

C. छात्रान् पाठसारांशाय निर्देशनम्

D. व्याकरणिक संरचनानां शिक्षणम्

Advertisement

Ans- B

10. पाठनिबद्धक्रियाणां विचाराणां च पात्रवत् (Character) प्रेक्षकवत् च लेखनम् अन्तः धारयन्ति

A. वाग्विस्तृतान् (Extrapolative) प्रश्नान्

B. अर्थग्रहणयोग्यान् (Comprehension) प्रश्नान्

C. पाठ-विश्लेषणम्

D. भाषा-विश्लेषणम्

Ans- A

Read More:-

CTET 2022 CDP: विगत वर्षों में आयोजित सीटेट परीक्षा में वाइगोत्सकी के सिद्धांत से पूछे गए, 15 महत्वपूर्ण प्रश्न यहां पढ़िए

CTET 2022 Math Pedagogy: गणित शिक्षण शास्त्र से जुड़े इन बेहद महत्वपूर्ण सवालों से करें, आगामी सिटी परीक्षा की पक्की तैयारी

केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) से जुड़ी नवीनतम अपडेट और प्रैक्टिस सेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य बने, जॉइन लिंक नीचे दी गई है

Advertisement

Leave a Comment