Connect with us

REET

REET 2022 Sanskrit Teaching Method MCQ: संस्कृत की शिक्षण विधियां से जुड़े 15 संभावित सवाल, यहां पढ़िए!

Published

on

Advertisement

Sanskrit Teaching Method MCQ for REET: राजस्थान में शिक्षक बनने की चाह रखने वाले अभ्यर्थियों के बीच राजस्थान शिक्षक पात्रता परीक्षा काफी लोकप्रिय है प्रदेश के युवा इस परीक्षा की तैयारी काफी डीप लेवल पर करते हैं इस वर्ष इस परीक्षा का आयोजन जुलाई माह में किया जाना है जिसके आवेदन की प्रक्रिया 18 अप्रैल से शुरू हो चुकी है जो कि 18 मई तक चलेंगी यदि आप भी इस परीक्षा में भाग लेने जा रहे हैं तो परीक्षा के सिलेबस को ध्यान में रखते हुए अभी से तैयारियां शुरु कर देनी चाहिए इस आर्टिकल में हम संस्कृत शिक्षण विधियों पर आधारित सवालों को आपके लिए लेकर आए हैं जिनसे परीक्षा में एक-दो सवाल आपको देखने को मिल सकते हैं इसलिए इन्हें एक नजर जरूर पढ़ें.

एग्जाम पैटर्न पर आधारित संस्कृत शिक्षण विधियों के इन महत्वपूर्ण सवालों का अभ्यास जरूर करें—MCQ on Sanskrit Teaching Method for REET 2022

1.पठनकौशलस्य विधिः वर्तते

(a) अक्षरविधिः

Advertisement

(b) शैक्षिक भ्रमणविधिः

(c) कथनविधिः

(d) अभिव्यक्तिविधिः

Ans. a

2.प्रस्तावना विषयोपस्थानम् तुलना – सामान्यीकरणम् प्रयोगश्च एषां पंचपदी केन प्रस्तुतः ?

(a) वी.पी. बोकीलेन

(b) हरबार्टीयेन

(c) वाल्टरेण

(d) न केनापि

Ans.b

3.यस्मिन् काव्यविधै शिक्षकः पूर्व शब्दानां व्याख्यां करोति, ततः परं श्लोकस्य अर्थ कथयति सः विधिः केन नाम्ना कथितः?

(a) दण्डान्वयविधिः

(b) खण्डान्वयविधिः

(c) व्याख्याविधिः

(d) गीतविधिः

Advertisement

Ans.c

4.आचार्यभरतानुसारं नाटकमंचनस्य शिक्षणस्य च प्रमुखोद्देश्यमस्ति

(a) विनोदजननम्

(b) हितोपदेशजननम्

(c) विश्रानितजननम्

(d) एतानि स्वणि

Ans.d

5. व्याकरणानुवाद विधिः, यस्मिन् विधै स्थूलात् सूक्ष्मं प्रति, सरलात् कठिनं प्रति, ज्ञातादज्ञातं प्रति, मनोविज्ञानात् विज्ञानं प्रति इत्यादीनां वैज्ञानिक–नियमानां परिपालनं भवति, एषः विधि केन नाम्ना प्रसिद्ध ?

(a) भण्डारकरविधिः

(b) निर्बाधवधिः

(c) सरलविधिः

(d) व्याख्याविधि

Ans.a

6.यदि शिक्षक: शिक्षणेन सह संवेगात्मक-उष्णतामपि प्रतिपादयति, तदा तस्य शिक्षणं भवति 

(a) मन्दम्

(b) त्वरितम्

(c) सामान्यम्

(d) प्रभावी

Advertisement

Ans.d

7.भाषण कौशलसंपादनाय साधनं विद्यते

(a) कथाश्रवणम्

(b) पदक्रीड़ा

(c) अभ्यासः

(d) पठनम्

Ans.c

8.प्रश्नाः पद्यशिक्षणस्य विधै कस्मिन् विधै व्याकरण संबंधितः भवन्ति

(a) खण्डान्वयविधै

(b) दण्डान्वयविधै

(c) भाष्यविधे

(d) तुलनाविधै

Ans.b

9.सामाजिकदृष्टिकोण उद्देश्यं वर्तते शिक्षायाः प्रमुखम

(a) धनार्जनम्

(b) व्यावसायिक शिक्षा प्रदानम्

(c) अवकाशस्य सदुपयोगम्

(d) मानवजीवनस्य सर्वांगीणविकासः

Advertisement

Ans.b

10. कण्ठस्था तु या विद्या कस्याः शिक्षण पद्धत्याः मूलस्त्रोतो अस्ति

(a) पाठ्यपुस्तकपद्धतेः

(b) प्रत्यक्षपद्धतेः

(c) पाठशाला-पद्धतेः

(d) समन्वयपद्धतेः

Ans.c

11.अधोक्ताः विध्यः ‘काठिन्यनिवारणविध्यः’ इति नाम्ना प्रसिद्धा

(a) उद्बोध्नविधिः

(b) प्रवचनविधिः

(c) स्पष्टीकरणविधिः

(d) एते त्रयः

Ans.d

12. उच्चारणशिक्षणे अनुवाचन प्रश्नोत्तर काठिन्य – निवारणादीनां च सोपानामवसरे शिक्षकेण कः विधिः अनुसरणीयः ?

(a) प्रश्नोत्तरविधिः

(b) व्यवहारविधिः

(c) अनुकरणविधिः

(d) परिष्कारविधिः

Advertisement

Ans.d

13.पाठ्यपुस्तकस्य प्रारम्भाय पूर्वज्ञानस्याधरिताः प्रश्नाः कथ्यन्ते छात्राणां

(a) प्रस्तावनात्मकप्रश्नाः

(b) आवृत्यात्मकप्रश्नाः

(c) निदानात्मकप्रश्नाः

(d) बोधत्मकप्रश्नाः

Ans.a

14.भाषाशिक्षणकौशलेषु अन्तिम कौशलमस्ति

(a) पठनम

(b) लेखनम्

(c) भाषणम्

(d) श्रवणम्

Ans.b

15.व्याकरणशिक्षण विधिषु एषः विधिः न परिगण्यते

(a) अभिनयविधिः

(b) आगमनविधिः

(c) निगमनविधिः

(d) प्रत्यक्षविधिः

Advertisement

Ans.a

Read more:-

REET 2022 Psychology MCQ: राजस्थान शिक्षक पात्रता परीक्षा में पूछे जा सकते है, शिक्षा मनोविज्ञान के ये सवाल

REET 2022: राजस्थान रीट परीक्षा में पूछे जाएँगे, जीन पियाजे सिद्धांत के ऐसे सवाल, अभी पढ़ें

इस आर्टिकल में हमने राजस्थान शिक्षक पात्रता परीक्षा हेतु “संस्कृत शिक्षण की विधि” के कुछ (Sanskrit Teaching Method MCQ for REET) महत्वपूर्ण सवालों का अध्ययन किया है रीट परीक्षा से जुड़े सभी नवीनतम अपडेट तथा प्रैक्टिस सेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य जरूर करें जॉइन लिंक नीचे दी गई है.

Advertisement

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *