MP Patwari Exam: ‘अंग्रेजी भाषा’ के प्रैक्टिस सेट से जाने पटवारी भर्ती परीक्षा की तैयारी का स्तर!

Advertisement

English Practice Set For MP Patwari: मध्य प्रदेश कर्मचारी चयन मंडल के द्वारा आयोजित 9 हजार से अधिक पदों पर पटवारी एवं ग्रुप 2 सब ग्रुप 4 की भर्ती परीक्षा मार्च माह में आयोजित की जानी है। परीक्षा का आयोजन प्रदेश के विभिन्न परीक्षा केंद्रों पर ऑनलाइन मोड में किया जाना है । एडमिट कार्ड परीक्षा के 10 दिन पहले बोर्ड के द्वारा जारी कर दिए जाएंगे। यदि आप भी इस परीक्षा में शामिल होने वाले हैं, तो यहां पर हम आपके लिए नवीनतम परीक्षा पैटर्न को ध्यान में रखते हुए अंग्रेजी भाषा पर आधारित प्रैक्टिस सेट आपके साथ शेयर कर रहे हैं। जिसके माध्यम से आप परीक्षा में बेहतर परिणाम प्राप्त कर सकेंगे।  

मध्यप्रदेश पटवारी भर्ती परीक्षा में पूछे जाने वाले अंग्रेजी भाषा की संभावित प्रश्न

1. Select the suitable conjunction to complete the sentence:

I shall be happy ————— my brother goes with me. 

Advertisement

(a) since

(b) when

(c) after

(d) before

Ans- b 

2. Choose the most suitable determiner for the given sentence.

Have you seen Raphael’s paintings? I haven’t seen ———-.

(a) much

(b) any

(c) him

(d) few

Ans- b 

3. Choose the appropriate modal to complete the sentence.

I promise, I ——— try to do better next time.

(a) could

Advertisement

(b) will

(c) may

(d) can

Ans- b 

4. Choose the appropriate articles to complete the given sentences.

Look at ———  shop around the corner. That is ———–  one I was referring to. We will take ———– look in the shop.

(a) a, the, a

(b) the, a, the

(c) the, the, a

(d) a, a, the

Ans- c 

5. Choose the appropriate articles to complete the given sentence.

Set back ————-  clock. It is ———– hour too fast. 

(a) the, a 

(b) the, an

(c) a, a

(d) a, an

Ans- b

Advertisement

6. Choose the appropriate articles to complete the given sentence.

The equator divides———–  Pacific ocean into ———- North and South Pacific ocean.

(a) a, the

(b) the, the

(c) the, a

(d) a, a

Ans- b

7. Choose the appropriate prepositional phrase for the given sentence:

We were able to complete the task ———— the locals.

(a) in the help of

(b) by the help of

(c) under the help of

(d) with the help of

Ans- d  

8. Choose the appropriate preposition for the given sentence:

The terrorists were killed ——— the commandos in a fierce gun battle.

(a) by

(b) from

Advertisement

(c) at

(d) on

Ans- a 

9. Choose the appropriate noun form to complete the sentence.

The stereo cost me seven ————–  rupees.

(a) thousands of

(b) thousands

(c) thousand

(d) thousand of

Ans- c 

10. Choose the appropriate form of the tense for the given sentence.

They ———– for Delhi yesterday.

(a) left

(b) have left

(c) had left

(d) leave

Ans- a 

11. Choose the appropriate form of the adjective to complete the given sentence.

Advertisement

The metro is ———- to my house. 

(a) nearer than

(b) nearing

(c) next

(d) closer than

Ans- c 

12. Choose the option that best transforms the given sentence using a question tag:

The boy didn’t know the visitor’s name,

(a) isn’t it?

(b) wasn’t it?

(d) didn’t he?

(c) did he?

Ans- c

13. Choose the option with the appropriate punctuation inserted in the given sentence.

Milton one of the greatest English poets was blind

(a) Milton, one of the greatest English poets, was blind.

(b) Milton, one of the greatest English poets was blind

(c) Milton one of the greatest English poets, was blind.

Advertisement

(d) Milton one of the greatest English poets was blind.

 Ans- b

14. Choose the option with the appropriate punctuation inserted in the given sentence.

Did you understand why I was upset 

(a) Did you understand why I was upset. 

(b) Did you understand why I was upset? 

(c) Did you understand? why I was upset? 

(d) Did you understand? Why I was upset?

Ans- b

15. Choose the correct form of verbs for the given sentence:

I ————  back and ———- a goat chasing me. 

(a) looks, see

(b) look, seen

(c) looked, saw

(d) looking, seeing

Ans- c 

Read More:-

MP Patwari Exam: ‘सामान्य ज्ञान’ से जुड़े इनको बूस्टर सवालों से चेक करें मध्यप्रदेश पटवारी भर्ती परीक्षा की तैयारी का लेबल

Advertisement

MP Patwari Exam: यदि एमपी पटवारी परीक्षा की कर रहे है तैयारी तो ‘हिंदी’ के इन सवालों को जरूर पढ़ें!

Advertisement

Leave a Comment