Life Processes Class 10 NCERT Science Questions || Top MCQ With Answers

life Processes Class 10 MCQ with answers

Q1. The opening and closing of the stomatal pore depend upon.
(a) water in guard cells
(b)  the concentration of CO2 in stomata
(c) oxygen
(d) temperature

Ans: a

Q2. The filtration units of kidneys are called [NCERT Exemplar Problems]
(a) ureter
(b) neurons
(c)urethra

(d) nephrons

Ans:(d)

Q3. Which of the following statements is not correct?
(a) Deoxygenated blood is poured into right atrium of heart.
(b) The excretory units of flatworms are flame cells.
(c) Human kidney has about 1 million nephridia
(d) Tracheids and vessels are non-living conducting tissues.

Ans:(c)

Q4. Normal blood pressure (systolic/diastolic) is
(a) 120/80 mm of Hg
(b) 160/80 mm of Hg
(c) 120/60 mm of Hg
(d) 180/80 mm of Hg

Ans:(a)

[Download PDF✔] NCERT Solutions for Class 6 Hindi: Click Here

Q5. The process in which loss of water takes place in the form of water vapour through stomata is called.
(a) transportation
(b) transpiration
(c) guttation
(d) translocation

Ans:(b)

Q6. A large quantity of one of the following is removed from our body by lungs:
(a) CO2 and H20
(b) CO2 only
(c) FLO only
(d) ammonia

Ans:(a)

Q7. Which of the following is chiefly digested in the stomach?
(a) Carbohydrates
(b) Proteins
(c) Lipids
(d) Fats

Ans:(b)

Q8. Identify the correct path of urine in the human body.
(a) Kidney → urinary bladder → urethra → ureter
(b) Urinary bladder → ureter → kidney → urethra
(c) Kidney → ureter → urethra → urinary bladder
(d) Kidney → ureter → urinary bladder → urethra

Ans:(d)

Q9. Name the tube which connects the kidneys to the urinary bladder.
(a) Urethra
(b) Nephron
(c) Tubule
(d) Ureter

Ans:(d)

Q10. Which plant does tissue transport water and minerals from the roots to the leaf?
(a) Xylem
(b) Phloem
(c) Parenchyma
(d) Collenchyma

Ans:(a)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!