CTET

CTET: ‘संस्कृत पेडागॉजी’ के इन सवालों को करें हल और जाने सीटेट परीक्षा की अपनी तैयारी का लेबल!

Advertisement

CTET Sanskrit Pedagogy Model MCQ: केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड के द्वारा संचालित की जाने वाली सीटेट परीक्षा का आयोजन इस वर्ष दिसंबर माह में किया जाना है। आपको बता दें कि यह परीक्षा का 16 वां संस्करण है। जिसमें लाखों की संख्या में अभ्यर्थियों ने आवेदन किया है। अगर आप भी इस परीक्षा में शामिल होने जा रहे हैं, तो यहां पर दी गई जानकारी आपको एक बार अवश्य पढ़ लेना चाहिए। यहां पर हम संस्कृत पेडागोजी से संबंधित बहुविकल्पीय सवाल आपके साथ शेयर कर रहे हैं। इन सवालों के माध्यम से आप अपनी तैयारी को परख सकते हैं और आगामी सीटेट परीक्षा में बेहतर परिणाम प्राप्त कर सकते हैं।

परीक्षा में पूछे जाने वाले संस्कृत पेडागॉजी के महत्वपूर्ण प्रश्न—Sanskrit Pedagogy Important Question Answer CTET 2022

1. योग्यावसरप्रदानेन अनेकभाषाणाम् अधिगमः

(a) छात्राणां कृते कष्टप्रदः न भविष्यति 

Advertisement

(b) स्वाभाविकः भवति 

(c) छात्राणां कृते भारः भविष्यति

(d) छात्राणां कृते कष्टप्रदः भविष्यति

Ans- a 

2. शिक्षाधिकाराधिनियमानुसारं (RTE) छात्रस्य अधिकारः अस्ति

(a) राजकीयभाषामाध्यमेन अधिगन्तुम् 

(b) आधुनिकभारतीय भाषामाध्यमेन अधिगन्तुम्

(c) मातृभाषामाध्यमेन अधिगन्तुम् 

(d) आङ्गलभाषाध्यमेन अधिगन्तुम्

Ans- c 

3. प्रथमकक्षायाः छात्राणां कृते भाषायाः पठनार्थम् अधोलिखितेषु कतमः विषयः योग्यतमः भवेत् ?

(a) मम विश्वः

(b) परिवहनम्

(c) मम देशः

(d) मम परिवार:

Advertisement

Ans- d 

4. यः शिक्षकः छात्रान् अधिकं बाल साहित्यं पठितुं प्रेरयति

(a) सम्भाषणकौशलं वर्धयितुम् इच्छति 

(b) श्रवणकौशलं वर्धयितुम् इच्छति 

(c) पठनकौशलं वर्धयितुम् इच्छति 

(d) लेखनकौशलं वर्धयितुम् इच्छति

Ans- c 

5. वर्णमालायाः अक्षराणां लेखनार्थं विद्यार्थिनः समर्थान कर्तुं शिक्षकः तान् कथयति कथम् अक्षरनिर्माणार्थं रेखाङ्कनं करणीय वक्रं करणीय पाशं करणीयम् इति ।। एतद् अस्ति 

(a) लेखनयन्त्रम् (Mechanics of writing ) 

(b) लेखनप्रक्रिया (Process of writing) 

(c) प्रवाहीलेखनम् (Cursive writing) 

(d) रेखालेखनम् (Stroke writing)

Ans- a   

6. सम्भाषणकौशलस्य विकासार्थं योग्यतमः मार्गः अस्ति छात्रेभ्य

(a) प्रकृतजीवनपरिस्थितिम् अधिकृत्य कथयितुम् अवसरप्रदानम् 

(b) भाषायाः संरचनायाः अनुशीलनं कर्तुम् अवसरप्रदानम् 

(c) आदर्शश्रव्यसामग्ग्राः श्रवणार्थम् अवसरप्रदानम् 

(d) जटिलग्रन्थानां पठनार्थम् अवसरप्रदानम्

Advertisement

Ans- a 

7. लेखनस्य प्रथमसोपानम् अस्ति

(a) मार्गदर्शितलेखनम् (Guided writing) 

(b) प्रगतलेखनम् (Advanced writing) 

(c) मुक्तलेखनम् (Free writing) 

(d) संयतलेखनम् (Controlled writing)

Ans- d 

8. चतुर्थकक्षायाः सोमया नाम बाला पठनसमये एकम् अपरिचित शब्दं पश्यति । सा 

(a) सन्दर्भानुसारम् अर्थस्य अनुमानं कुर्यात्

(b) शब्दस्यार्थ कच्चित् पृच्छेत् 

(c) शब्दं दुर्लक्षित कुर्यात् 

(d) शब्दकोषे शब्दस्यार्थं पश्येत्

Ans- a 

9. सततसमग्रमूल्याङ्कनं सङ्केति

(a) अन्तिममूल्याङ्कनम् 

(b) विद्वत्तायाः तत्सम्बन्धितः चं

(c) सर्वविद्याविषयाणां मूल्याङ्कनम् 

(d) सहपाठ्यक्रियाकलापानां मूल्याङ्कनम्

Advertisement

Ans- d 

10. कथाश्रवणविधिः शिक्षार्थिनां कृते सहायक भवति

(a) श्रवणमात्रस्य कौशलस्य विकासार्थम् 

(b) सम्भाषणमात्रस्य कौशलस्य विकासार्थम् 

(c) श्रवणसम्भाषणकौशलविकासार्थम् 

(d) पठनलेखनकौशल विकासार्थम्

Ans- c 

11. कवितापठनस्य उद्देश्यम् अस्ति –

(a) अनुभूतीनां विचाराणां च बोधः 

(b) धाराप्रवाहस्य शुद्धतायाः च विकासः 

(c) कवितायाः कण्ठस्थीकरणम् 

(d) उच्चारणविकासः

Ans- a 

12. अधस्तनेषु कस्मिन् विधौ मातृभाषायाः व्यवधानं न अपेक्ष्यते?

(a) द्विभाषीयविधौ (Bilingual method) 

(b) श्रव्यभाषीयविधौ (Audio-lingual method)

(c) स्वाभाविकविधौ (Natural method) 

(d) प्रत्यक्षविधौ (Direct method)

Advertisement

Ans- d 

13. भाषाधिग्रहणसमये धाराप्रवाहिता नाम –

(a) सहजतया सम्भाषणं पठनं लेखनं च

(b) शुद्धतया लेखनम्

(c) व्याकरणे दक्षता

(d) सम्यक् उच्चारणक्षमता

Ans- a 

14.  उद्गामीसाक्षरतायाम् (Emergent literacy) अधस्तनेषु कस्य क्रियाकलापस्य सत्रिवेशः भवति?

(a) वर्णमालायाः अक्षरलेखनम् (Writing letters and alphabet)

(b) पठनं कूटानुवाद; च (Reading and decoding)

(c) लेखनीघर्षणम् अस्पष्टशब्दोच्चारणं च (Scribbling and blabbering) 

(d) गायनं नृत्यच्च (Singing and dancing)

Ans- c 

15. अधस्तनेषु कतमः साहित्यस्य उदाहरणम् –

(a) मिष्टान्नस्य निर्माणविधिः

(b) निबन्ध:

(c) शब्दकोषः 

(d) वृत्तपत्रे विज्ञापनम्

Advertisement

Ans- b 

Read More:-

 CTET Exam 2022: ‘पर्यावरण पेडागोजी’ के ऐसे सवाल पूछे गए थे पिछले साल आयोजित हुई सीटेट परीक्षा में!

CTET CDP PYQ: विगत वर्ष Online Exam में पूछे गए बाल विकास एवं शिक्षाशास्त्र के कुछ ऐसे सवाल!

यहां पर हमने दिसंबर में आयोजित होने वाली केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा के लिए‘संस्कृत पेडागॉजी से संबंधित महत्वपूर्ण सवालों (CTET Sanskrit Pedagogy Model MCQ) का अध्ययन किया। केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) से जुड़ी नवीनतम अपडेट और प्रैक्टिस सेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य बने, जॉइन लिंक नीचे दी गई है

Advertisement

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button