CTET

CTET 2022 Sanskrit PYQ MCQ: संस्कृत पेडागोजी के ऐसे सवाल जो पिछली CTET परीक्षा में पूछे जा चुके हैं, एक नजर जरूर पढ़ें!

Sanskrit Pedagogy PYQ for CTET: शिक्षण के क्षेत्र में रुचि रखने वाले युवाओं के बीच सबसे लोकप्रिय शिक्षक पात्रता परीक्षा में से एक CTET का आयोजन सीबीएसई के द्वारा वर्ष में दो बार किया जाता है जिसमें लाखों की संख्या में अभ्यर्थी सम्मिलित होते हैं बता दें कि यह एक शिक्षक पात्रता परीक्षा है और किसी भी केंद्रीय विद्यालयों में शिक्षक बनने के लिए इस परीक्षा का क्वालीफाय होना अनिवार्य है यदि आप भी KVS और NVS जैसे  केंद्रीय विद्यालयों में शिक्षक बनने के इच्छुक हैं तो आपको सीटीईटी परीक्षा की तैयारी अभी से शुरू कर देनी चाहिए, इस आर्टिकल में हम संस्कृत पेडगॉजी के विगत वर्षों में पूछे गए  महत्वपूर्ण प्रश्नों का संकलन लेकर आए हैं, जिन्हें हल करके आप परीक्षा में पूछे जाने वाले प्रश्नों का पैटर्न समझ सकते हैं इसलिए इन सवालों को एक नजर जरूर पढ़ लेवे.

सीटेट परीक्षा के विगत वर्षों में पूछे गए इन महत्वपूर्ण सवालों को हल कर, जाने! अपना स्कोर—Sanskrit Pedagogy PYQ for CTET 2022

1. षष्ठकक्षायाः आंग्लपाठ्यपुस्तके वर्षाजलसंरक्षणोपरि एकः पाठः अस्ति। पाठस्य आरम्भात् पूर्व शिक्षक छात्रान् लेखितुं निर्दिशति यत् एतस्मिन् विषये ते किं किं जानन्ति किं किं च ज्ञातुम् इच्छन्ति इति । अथ पाठं पठित्वा छात्राः यत् ज्ञातवन्तः तत् लिखन्ति । एवंप्रकारकः पठनविधिः किं कथ्यते?

(a) अक्षरश: बोध: (Literal Comprehension) 

(b) मेटाकॉग्निशन (Metacognition )

(c) के-डब्लू-एल विधि (K-W-L Strategy ) 

(d) प्रतिदानविधिः (Reciprocal Strategy )

Ans : (c) 

2. कक्षायां छात्राणां कृते कवितावाचनस्य प्रमुखं प्रयोजनम्

(a) कवितां प्रति स्वप्रतिक्रियाप्रदर्शनम् 

(b) साहित्यिकविचाराणाम् अवगमनम्

(c) बिम्बचित्रस्य (imagery) अन्त्यानुप्रासस्य (rhyme) अवगमनम्

(d) कवेः ऐतिहासिकपृष्ठभूमेः परिज्ञानम्

Ans: (a)

3. सप्तमकक्षायाः छात्रः कथयति यत् सः तस्य मित्रेण सह शब्दवर्गसमस्या (Crossword puzzle) खेल-माध्यमेन आनन्दम् अनुभवति याकिञ्चित् अधिकः दक्षः, येन कारणेन तस्य कौशलज्ञाने वृद्धिः भवेत्। एतेन कस्य शिक्षणमनोवैज्ञानिकस्य (Education psychologist) मन्तव्यं दृश्यते ?

(a) स्किन्नर (Skinner) 

(c) वायगोत्स्की (Vygotsky) 

(d) गार्डनर (Gardner )

(b) पियाजे (Piaget)

Advertisement

Ans : (c) 

4. षष्ठकक्षायाः एकः छात्रः एकं पाठं पठति यस्मिन् स एकस्य शब्दस्य अर्थ न जानाति । तदा तेन 

(a) शब्दः उपेक्षितव्यः

(b) शब्दकोषः द्रष्टव्यः

(c) बुद्धिमत्तया अनुमेयम्

(d) शिक्षकः प्रष्टव्यः

Ans : (c) 

5. ‘ परीक्षणं प्रामाणिकं भवति यदि परीक्षणीयस्य सम्य परीक्षणं भवेत् । परीक्षणं विश्वसनीयं भवति यदा सातत्यं भवेत् । कदाचित् परीक्षणेन परीक्षणीयस्य सम् परीक्षणं नापि भवेत् तथापि परीक्षणस्य सातत्यं मन्न एतैः वाक्यैः लेखकस्य मुख्यम् उद्देश्यम्

(a) प्रामाणिकता विश्वसनीयता इत्येतयोः भेदस्य वर्णनम्

(b) साम्प्रतिकशोधकार्येषु प्रामाणिकतायाः विश्वसनीयताया परीक्षणे योगदानम्।

(c) अस्माभिः प्रामाणिकं विश्वसनीयम् परीक्षणानां वर्णनं करणीयं न वा इति सन्देहोपस्थापनम् 

(d) सर्वेषु परीक्षणेषु प्रामाणिकता विश्वसनीयता च स्याताम् इति आग्रहः

Ans: (a) 

6. षष्ठकक्षायाः छात्राः सद्य एव कथाम् एकां पठितवन्तः। शिक्षकःछात्रान् प्रश्नस्य उत्तरं पृच्छति, “किमर्थम् अशोकः गृहात् पलायित:?” अयं प्रश्नः छात्राणां किं कौशलम् अपेक्षते?

a) लेखनसमीक्षणस्य 

c) अर्थसम्भावनस्य

(b) सम्बन्धस्थापनस्य

(d) पूर्वानुमानकरणस्य

Advertisement

Ans: (c)

7. प्राथमिक विद्यालयस्य शिक्षकः छात्रैः स्वपरिचितभाषया परिवारस्य तथा मित्राणां विषये कथोपकथनार्थम् अनुमति ददाति । तत्र शिक्षकस्य मुख्यम् उद्देश्यम् भवति

(a) छात्राणां सामान्यज्ञानवर्धनम्

(b) बहुभाषिकतां साधनरूपेण प्रयोगः

(c) छात्राणां विषये समुचितं ज्ञानम्

(d) छात्राणां सौविध्यम्

Ans: (b) 

8. भाषाविज्ञानतन्त्रे अस्माकं मानसिकः शब्दकोषः कथ्यते

(a) प्राग्माटिक्स- व्यवहारविज्ञानम्

(b) लेक्सिकॉन – पदविज्ञानम्

(c) सिण्टॅक्स – वाक्यविज्ञानम् 

(d) सेमाण्टिक्स- अर्थविज्ञानम्

Ans- (b)

9. लेखनम् एका प्रक्रिया इति मन्यते चेत कि नास्ति अत्यावश्यकः भागः ?

(b) सम्पादनम्

(a) मूल्याङ्कन

(c) प्रारूपनिर्माणम्

(d) पुनरवलोकनम्

Advertisement

Ans: (a) 

10. छात्राणां कृते बालसाहित्यानां चयनसमये भवद्दृष्टया किम् अनावश्यकम् ?

(a) विषयाः

(b) चित्राणि

(d) छात्राणां वयः रुचिः च

(c) मुद्रणगुणवत्ता

Ans: (c) 

REad more:-

CTET July 2022 Sanskrit Practice Set: सीटीईटी परीक्षा में पूछे जा चुके है ये सवाल, अभी पढ़ें

CTET 2022: अगली सीटीईटी परीक्षा जल्द, बालविकास शिक्षा शास्त्र के इन सवालों से जाने परीक्षा का लेवल

इस आर्टिकल में हमने “संस्कृत पेडागोजी” (Sanskrit Pedagogy PYQ for CTET) के कुछ बेहद महत्वपूर्ण सवालों का अध्ययन किया है, जो कि आगामी सीटेट परीक्षा में पूछे जा सकते हैं सीटेट सहित सभी TET परीक्षाओं की नवीनतम अपडेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य बन सकते हैं जॉइन लिंक नीचे दी गई है।

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button