Connect with us

CTET

CTET/UPTET 2021: TET परीक्षा में शामिल होने से पूर्व संस्कृत पेडगॉजी के इन सवालों पर, एक नजर अवश्य डालें

Published

on

Advertisement

CTET/UPTET 2021 (Sanskrit Pedagogy Expected Questions): शिक्षक बनने कि चाह लिए लाखों अभ्यर्थी CTET तथा UPTET परीक्षा में शामिल होंगे। यदि आप भी इन शिक्षक पात्रता परीक्षाओं में सम्मिलित होने जा रहे हैं तो यहां हमने CTET तथा UPTET पेपर 1 में पूछे जाने वाले संस्कृत पेडागोजी के कुछ महत्वपूर्ण सवाल शेयर किए हैं जिन्हें आप को परीक्षा से पूर्व जरुर पढ़ लेना चाहिए।

TET परीक्षा में पूछे जा सकते हैं संस्कृत पेडगॉजी ये महत्वपूर्ण सवाल- Sanskrit Pedagogy Expected Questions for CTET and UPTET Exam 2021

1. छात्राः गरुड़ विषये एकां कवितां पठितुम् आरभन्ते। पठनात् पूर्वशिकस्य महत्वपूर्ण कार्यम् अस्ति

(a) छात्रान् प्रति कठिनशब्दानाम् अर्थज्ञानाय कथनम्

Advertisement

(b) कवेः विषये अधिकं विवरणं छात्रेभ्य: दातव्यम्

(c) कवितायां विद्यमानान् कठिनशब्दान् रेखाङ्कितान् कर्तुं छात्रान् प्रति कथनम्

(d) गरुड विषये छात्रान् प्रति चर्चायाः कृते कथनम्

Ans-(d)

2 . विद्यालये यथार्थतया आंग्ला भाषायाः शिक्षणार्थ महत्वपूर्णम् अङ्गम अस्ति

(a) तत्स्थानीय शिक्षकस्य उपस्थितिः

(b) आनुपूर्व्येण व्याकरण नियमानां शिक्षणम्

(c) शुद्धोच्चारणस्य शिक्षणम्

(d) भाषाया: प्रयोगार्थम् अवसर:

Ans-(d)

3. समुचितः भाषा कौशल – क्रमः मन्यते –

(a) श्रवणं पठनं भाषणं लेखनम्

(b) भाषणं श्रवणं पठनं लेखनम्

(c) श्रवणं भाषणं लेखनं पठनं च

(d) श्रवणं भाषणं पठनं लेखनञ्च

Advertisement

Ans-(d)

4.प्रतिपुष्टिः अस्ति –

(a) उभय शिक्षक शिक्षार्थिनां कृते स्व स्वविकासाव

(b) मातृणां पितृणां कृते तेषां बालानां गृहकार्य करणाय परीक्षा प्रस्तुतपर्थ च

(c) शिक्षार्थिनां कृते अधिगम विकासाय

(d) शिक्षकाणां कृते अध्यापनविकासाय

Ans- (a)

5. संस्कृताध्यापनस्य श्रव्यदृश्य साधनं विद्यते –

(a) प्रतिकृतिः

(b) श्यामपटः

(c) दूरदर्शनम्

(d) ध्वन्यभिलेखः

Ans-(c)

6. संस्कृत भाषा शिक्षण समये नगरस्य भोगोलिकी स्थितिमवगन्तुं कस्य अधिगम साधनस्य प्रयोगः कर्तु शक्यते ?

(a) मानचित्रस्य

(b) रेखाचित्रस्य

(c) पत्र कस्य

(d) श्यामपट्टस्य

Advertisement

Ans- (a)

7. पाठ्य पुस्तकस्य स्थानं शिक्षण महत्वपूर्ण विद्यते –

(a) बालकानां ज्ञानस्य सीमायाः विस्ताराय

(b) व्यावहारिक ज्ञानस्य सम्पादनाय

(c) छात्रेषु स्वाध्यायं प्रति रुच्युत्पादनाय

(d) उपर्युक्तानां सर्वेषाम् उद्देश्यानां सम्पादक

Ans-(d)

8. शिक्षणविधीनां समीकरणे शिक्षास्तरस्य उन्नतिकरणे च सहायकं भवति –

(a) पाठ्‌यपुस्तकम्

(b) मूल्यांकनम्

(c) गृहकार्यम्

(d) अध्यापनम्

Ans-(b)

9. छात्राणां दैनिक कार्याणां सर्वासां परीक्षणां च मूल्यांकन भवेत्

(a) आंतरिक मूल्यांकनेन

(b) बाहामूल्यांकनेन

(c) सततमूल्यांकनेन

(d) परीक्षया

Advertisement

Ans-(c)

10. संस्कृते मौखिक परीक्षया कस्य कौशलस्य मूल्यांकनं कर्तुंन शक्यते?

(a) श्रवणस्य

(b) पठनस्य

(c) भाषणस्य

(d) लेखनस्य

Ans-(d)

11. भाषाध्ययनार्थम् अन्तिमप्रयत्नौ भवति-

(a) भाषणमू

(b) लेखनम्

(c) वाचनम्

(d) श्रवणम्

Ans-(b)

12. संस्कृतम् अस्ति –

(a) विश्लेषणात्मकभाषा

(b) सरचनात्मकभाषा

(c) विमर्शनात्मकभाषा

(d) संश्लेषणात्मकभाषा

Advertisement

Ans- (d)

ये भी पढ़ें…

CTET 2021 सिगमंड फ्रायड के सिद्धांत पर आधारित ये सवाल CTET परीक्षा में हमेशा पूछे जाते है, अभी पढ़ें

CTET 2021 प्रैक्टिस सेट: Science, सीटेट परीक्षा मे पूछे जा रहे है ये सवाल, अभी पढ़ें

यहां हमने CTET/UPTET मे पूछे जाने वाले संस्कृत पेडगॉजी के संभावित सवाल  (Sanskrit Pedagogy Practice Set)आपके साथ शेयर किए हैं, जिन्हें आपको परीक्षा से पूर्व एक बार जरूर पढ़ लेना चाहिए, सभी TET परीक्षा की महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त करने के लिए हमारे Social Media Handle को फॉलो जरूर करें-

Advertisement

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *