CTET

CTET Exam 2022: सीटेट परीक्षा में पूछे जाने वाले ‘English Pedagogy’ के संभावित प्रश्न यहां पढ़ें!

Advertisement

CTET English Pedagogy MCQ: लाखों अभ्यर्थी हर साल केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड के द्वारा आयोजित होने वाली सीटेट परीक्षा में शामिल होते हैं । वर्ष में दो बार आयोजित होने वाली इस परीक्षा का आयोजन इस वर्ष दिसंबर से जनवरी माह में किया जाएगा। यदि आप परीक्षा में सम्मिलित होने जा रहे हैं, तो आपके लिए इस आर्टिकल में हम अंग्रेजी शिक्षण शास्त्र (English Pedagogy) से जुड़े कुछ महत्वपूर्ण सवाल आपके साथ शेयर कर रहे हैं जो इस प्रकार है।

English Pedagogy Questions and Answers For CTET Exam 2022

1. According to NCF 2005 [3.1.3], “At the initial stages of language learning ————— may be one of the languages for learning activities that create the child’s awareness of the world

(a) Vernacular Language

Advertisement

(b) Il Language

(c) Hindi

(d) English

Ans- d

2. The process of word formation consists of –

(a) Compounding and affixes

(b) Opposites and meaning

(c) Verbs and nouns

(d) Using synonyms or euphemisms

Ans-  a 

3. Which learning domain constitutes higher order thinking ? 

(a) Remembering

(b) Understanding.

(c) Application

(d) Evaluation

Advertisement

Ans- d 

4. Multiple choice items consist of a

(a) Set of questions

(b) Options to choose questions

(c) Sequence of grammatical errors

(d) Stem and a set of options

Ans- d 

5. Standardized assessment means ————– assessment.

(a) Formative

(b) Summative

(c) Frequent

(d) Summative alternative

Ans- b 

6. Receptive Language skills are

(a) Using grammatical structures accurately.

(b) Writing in a range of styles.

(c) Listening and reading for information.

(d) Being able to self-correct while using language

Advertisement

Ans- c 

7. What is the system of rules that governs how words can be meaningfully arranged to form phrases and sentences?

(a) Language

(b) Syntax

(c) Morpheme

(d) Phoneme

Ans- b

8. An example of ‘subjective evaluation’ is.

(a) Everybody likes dishes prepared with potatoes.

(b) The potato is a staple in some countries. 

(c) There are over 25 types of potatoes around the world.

(d) The potato has a large percentage of starch content.

Ans-  c 

9. The learning experiences that offer a vicarious experience to learners are

(a) Real objects and specimens

(b) Abstract words, case study

(c) Display boards, film clips

(d) Field trips, observations

Advertisement

Ans- d 

10. A ‘special needs language classroom’ is ideally

(a) Exclusively furnished.

(b) Located separately.

(c) Integrates all types of learners. 

(d) Has extra teachers to help regular teachers.

Ans-  c 

Read More:-

CTET EVS NCERT: परीक्षा में पूछे जाते हैं ‘पर्यावरण एनसीआरटी’ पर आधारित कुछ ऐसे प्रश्न!

CTET 2022: ‘अपसारी और अभिसारी चिंतन’ से जुड़े परीक्षा में पूछे जाने वाले संभावित प्रश्न जरूर पढ़ें!

यहां पर हमने दिसंबर में आयोजित होने वाली केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा के लिए ” English Pedagogy” से संबंधित महत्वपूर्ण सवालों (CTET English Pedagogy MCQ) का अध्ययन किया। केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) से जुड़ी नवीनतम अपडेट और प्रैक्टिस सेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य बने, जॉइन लिंक नीचे दी गई है

Advertisement

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button