CTET

CTET 2022 Sanskrit Pedagogy: परीक्षा में पूछे जाने वाले ‘संस्कृत शिक्षण शास्त्र’ के बेहद महत्वपूर्ण सवाल जरूर पढ़ें!

Advertisement

MCQ on Sanskrit Pedagogy For CTET Exam: सेंट्रल टीचर एलिजिबिलिटी टेस्ट 2022 में शामिल होने वाले अभ्यर्थियों के लिए अब महज कुछ ही दिनों का समय शेष रह गया है। बता दें कि सबसे बड़ी शिक्षक पात्रता परीक्षा में से एक मानी जाने वाली सीटेट परीक्षा के लिए देशभर से अभ्यर्थी शामिल होंगे। इस परीक्षा में क्वालीफाई अभ्यर्थी राज्य स्तर पर होने वाली शिक्षकों की नियुक्ति प्रक्रिया में एवं केंद्रीय विद्यालय एवं नवोदय विद्यालय में होने वाली शिक्षकों की भर्ती में आवेदन करने की पात्र होते हैं।

यदि आप भी सरकारी शिक्षक बनने का सपना देख रहे हैं और इस परीक्षा में शामिल होने जा रहे हैं, तो यहां पर हम आपके लिए संस्कृत भाषा शिक्षण शास्त्र से संबंधित बहुविकल्पीय सवाल लेकर आए हैं। जिनका अध्ययन आपको परीक्षा में बेहतर परिणाम दिला सकता है।

केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा केंद्र संस्कृत शिक्षण शास्त्र के प्रश्न—Central Teacher Eligibility Test Center Sanskrit Pedagogy Questions

Advertisement

1. बालाः सहजतया भाषायाः अधिग्रहणं कुर्वन्ति यदि बाला:-

(a) अनेकाभिः भाषाभिः परिचिताः भवन्ति यासाम् उपस्थितिः तेषाम् अव्यवहिते वातावरणे अस्ति।

(b) ऐकान्त्येन इलेक्ट्रोनिकमाध्यमेन मुद्रितप्रसारमाध्यमेन च परिवष्टिताः भवन्ति।

(c) तस्याः भाषायाः व्याकरणिकसंरचनाभि: सह परिचिताः भवन्ति ।

(d) एकस्मिन् काले एकया एवं भाषया परिचिताः भवन्ति।

Ans- a

2. एकस्य पाठस्य पठनविषये अधोलिखितेषु किं सर्वाधिकं महत्त्वपूर्णम् ?

(a) विरामचिह्नानाम् उपरि ध्यानम्

(b) लिखितपाठस्य अर्थप्राप्तिः

(c) शुद्धोच्चारणसहितं पाठस्य उच्चैः पठनम्

(d) पाठस्य प्रत्येकं शब्दस्य पठनम्

Ans- b 

3. अधस्तनेषु किं भाषायाः अध्यापनस्य उद्देश्यं नास्ति ?

(a) आयासपूर्वं विचाराणाम् अभिव्यक्तिः

(b) श्रुतस्य अवबोधने दक्षता

Advertisement

(c) सुसंगतलेखनस्य विकासः

(d) अर्थावबोधसहितं पठने क्षमता

Ans- a 

4. ध्वन्यात्मकसचेतनतायाः आधिक्येन सम्बन्धः अस्ति ————–

(a) सम्भाषणक्षमतया सह

(b) पठनक्षमतया सह

(c) लेखनक्षमतया सह

(d) श्रवणक्षमतया सह

Ans- b 

5. नोम चॉमस्की (Noam Chomsky) मतानुसारं भाषायाः कृते बालानाम् सहजात दक्षता अस्ति ————–

(a) अनुकरणस्य ( imitation)

(b) रूपान्तरणस्य (transformation)

(c) अनुवादस्य (translation)

(d) अधिग्रहणस्य (acquisition)

Ans- d 

6. भाषाकौशलानाम् अध्यापनं भवेत् ————

(a) पृथक्तया

(b) विस्तृतविवरणेन 

Advertisement

(c) सामग्रिकरूपेण

(d) अनुकरणमाध्यमेन

Ans- c 

7. प्रारम्भिकबालान् शिक्षिका चित्राङ्कनं रङ्गकार्यं च कर्तुं प्रोत्साहयति । एवं सा ———–

(a) सूक्ष्ममोटरकौशलस्य विकासं करोति ।

(b) उदीयमानानां बालकलाकाराणां कृते अवसरं ददाति ।

(c) सामान्यतया छात्रान कार्यव्यस्तान् करोति ।

(d) कक्षायां नीरवतां स्थापयितुं विद्यार्थिनः कार्यव्यस्तान् करोति।

Ans- a 

8. मौखिक-भाषाकौशलस्य विकासार्थं निम्नलिखितेषु कः प्रयोगः सर्वाधिकः उपयोगी भविष्यति ?

(a) नाट्याभिनये सहभागः ।

(b) शिक्षकस्य पठनानन्तरं पाठ्यपुस्तकस्य एकस्य पाठस्य सामूहिकरूपेण पठनम् ।

(c) शिक्षकम् अनु सामूहिकरूपेण शब्दानां शुद्धोच्चारणस्य अभ्यासः ।

(d) कवितानां पठनं एकलं सामूहिकं च ।

Ans- a 

9. यथा पाठे निर्दिष्टं तथा कथायाः घटनानां क्रमं योजयितुं तृतीयकक्षायाः शिक्षिका छात्रान् निर्दिशति । एषः कार्यकलापः साहाय्यं करिष्यति ————–

(a) बोधनीयप्रविष्टौ (comprehensible input)

(b) बालानां लेखनकौशलविकासे

Advertisement

(c) बालानां वार्तालापसमयस्य सीमावर्धनम् (maximizing students talking time)

(d) पठनावबोधे (reading comprehension)

Ans- d 

10. द्वितीयकक्षायाः शिक्षिका कक्षास्थितवस्तूनि नामङ्कितानि कृतवती। एते छात्राणां प्रकृतवस्तुभिः सह लिखितशब्दानां सम्बन्धस्थापने सहायता भविष्यति । एवंविधं कार्यं छात्राणां संवर्धनं करिष्यति ———–

(a) लेखनकौशलस्य

(b) शब्दज्ञानस्य

(c) हस्ताक्षरस्य

(d) व्याकरणज्ञानस्य

Ans- b 

11. अधोलिखितेषु किं बालानां भाषादक्षतायाः आकलने न्यूनं प्रभावकारि भवेत् ?

(a) कथालेखनम्

(b) वृत्तवर्णनम्

(c) श्रुतलेखनम्

(d) कथाकथनम्

Ans- c 

12. अधस्तनेषु निर्देशेषु छात्राणां भाषाक्षमताविकासार्थं किं सर्वाधिकम् उपयोगि भवेत् ?

(a) ‘रोचते’ इति पदं प्रयुज्य एकं वाक्यं निर्मातु । 

(b) भवतः भवतः मातुश्च मध्ये एकं संवादं लिखतुं ।

Advertisement

(c) स्वपठितकवितायाः कवेः नाम लिखतु।

(d) भवतः प्रियपुस्तकेषु एकतमस्य नाम वदतु।

Ans- b 

13. व्याकरणं पाठयितुं निम्नलिखितेषु कः प्रभावकारी मार्गः ?

(a) पाठस्य अनुवादसमये व्याकरणनियमानां पाठनम् ।

(b) एकस्य विशिष्टव्याकरणपुस्तकस्य आधारेण व्याकरणपाठनम्। 

(c) सन्दर्भानुसारं व्याकरणपाठनम् येन नियमानाम् आविष्कारः भवेत । 

(d) आदौ व्याकरणनियमानां पाठनं पश्चात् उदाहरणानाम् ।

Ans- c 

14. सामाजिक-विनिमयः (social interaction) इति सिद्धान्तः केन सम्बद्धः ?

(a) स्किन्नर (Skinner)

(b) वायगोत्स्की (Vygotsky) 

(c) कोलवर्ग (Kohlberg) 

(d) पाणिनिः (Panini)

Ans- b 

15. अधोलिखितेषु किं बालानां भाषायाः अधिग्रहणे अधिकं सहायकं भवेत् ?

(a) गृहे परिसरे च ज्येष्ठानां वार्तालापस्य श्रवणम् ।

(b) शुद्धानाम् उच्चरितशब्दानां वाक्यानां वा पुनः पुनः अभ्यासं कर्तुं बालेभ्यः निर्देशः । 

Advertisement

(c) अन्यैः बालः सह क्रीडा

(d) गृहस्य वातावरणं यत्र अधिकं भाषितुं बालाय अनुमतिः न दीयेत ।

Ans- c 

Read More:-

CTET Math Pedagogy: दिसंबर में होने वाली सीटेट परीक्षा में पूछे जाएंगे ‘गणित पेडागोजी’ से जुड़े कुछ ऐसे प्रश्न

CTET EVS NCERT: परीक्षा में पूछे जाते हैं ‘पर्यावरण एनसीआरटी’ पर आधारित कुछ ऐसे प्रश्न!

यहां पर हमने दिसंबर में आयोजित होने वाली केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा के लिए ”संस्कृत शिक्षण शास्त्र” से संबंधित महत्वपूर्ण सवालों (MCQ on Sanskrit Pedagogy For CTET Exam) का अध्ययन किया। केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) से जुड़ी नवीनतम अपडेट और प्रैक्टिस सेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य बने, जॉइन लिंक नीचे दी गई है

Advertisement

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button