CTET

CTET English Practice Set: नवीनतम परीक्षा पैटर्न पर आधारित ‘अंग्रेजी भाषा’ के इस प्रैक्टिस सेट से चेक करें अपनी तैयारी का स्तर!

Advertisement

English Practice Set For CTET 2022: देश के विभिन्न राज्यों में स्थापित केंद्रीय विद्यालयों में होने वाली शिक्षकों की नियुक्ति प्रक्रिया में  अनिवार्य शिक्षक पात्रता परीक्षा का आयोजन जल्द ही किया जाएगा।  बताते चले कि केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड द्वारा वर्ष में दो बार सीटेट परीक्षा का आयोजन किया जाता है, जिसमें क्वालीफाई अभ्यर्थियों को केंद्रीय विद्यालय नवोदय विद्यालय एवं राज्य में होने वाली शिक्षकों की भर्ती प्रक्रिया में आवेदन करने का मौका मिलता है।  ऐसे अभ्यर्थियों शिक्षक के रूप में अपना कैरियर बनाना चाहते हैं।  उनके लिए सीटेट परीक्षा एक सुनहरा अवसर है इस परीक्षा को क्वालीफाई करने के पश्चात अभ्यर्थी  केंद्रीय विद्यालय एवं नवोदय विद्यालय में होने वाली शिक्षक भर्ती परीक्षा में आवेदन करने के पात्र होते हैं। 

 यहां पर हम नए परीक्षा पैटर्न के आधार पर नियमित रूप से प्रैक्टिस सेट शेयर करते आ रहे हैं।  आज के इस आर्टिकल में हम अंग्रेजी भाषा पर आधारित प्रैक्टिस सेट आपके साथ शेयर कर रहे हैं।  जिसका अभ्यास आपको  एक बार अवश्य कर लेना चाहिए जिससे कि बेहतर परिणाम प्राप्त हो सके।  

केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा में शामिल होने से पहले अंग्रेजी के इन प्रश्नों का अध्ययन जरूर करें—objective Questions on English Language For CTET

1. The study of words and their meanings is known as

Advertisement

(a) phonetics

(b) syntax

(c) linguistics

(d) semantics

Ans- d 

2. Meaning of words and how to use them is called?

(a) Syntax

(b) Semantics

(c) Pragmatics

(d) IPA

Ans- b 

3. Morpheme is the

(a) smallest unit of a word.

(b) smallest unit of meaning that cannot be broken up.

(c) unit of a word that can be broken up into new meaning

Advertisement

(d) smallest unit of a phrase.

Ans- b 

4. Which one of the following is not true about the status of English language across the world?

(a) English as a native language

(b) English as a heritage language 

(c) English as a foreign language

(d) English as a second language

Ans- b 

5.Consider the following statements –

1. Article 348 (1) of the Constitution of India provides that all proceedings in the Supreme Court and in every High court shall be in English Language until Parliament by law otherwise provides.

2. Section 7 of the Official Languages Act, 1963, provides that the use of Hindi or official language of a State in addition to the English language may be authorized, with the consent of the President of India, by the Governor of the State for purpose of judgments etc. made by the High Court for that State. 

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans- c 

6. As per India Census 2011, which of the 22 languages specified in the Eighth Schedule of the Constitution of India is spoken by least number of people?

Advertisement

(a) Nepali

(b) Manipuri

(c) Sanskrit

(d) Sindhi

Ans- c 

7. Under which article has been prescribed the official language of the Union, which includes Hindi and English in Devanagari script?

(a) 234

(b) 343

(c) 321

(d) 235

Ans- b 

8. How many languages have been recognized in the eighth schedule of the Indian constitution?

(a) 24

(b) 30

(c) 22

(d) 26

Ans- c 

9. Students need to brainstorm ideas, organize, draft, edit and revise their work, is a process’ which reflects 

Advertisement

(a) listening skills

(b) speaking skills

(c) reading skills 

(d) writing skills

Ans- d 

10. Reading for comprehension can be best achieved through

(a) teaching learners to run a finger or pencil under the line being read 

(b) asking the children to read the text aloud 

(c) helping learners speak words softly while reading

(d) learners reading silently and asking comprehension questions

Ans- d 

11. Language skills are best learnt

(a) only through written tests and assignments 

(b) if they are taught in an integrated manner 

(c) with the help of challenging and mechanical language drills 

(d) when they are introduced in isolation, one skill at a time

Ans- b 

12. Correct speech habits can be developed most effectively through

Advertisement

(a) pronunciation practice 

(b) vocabulary practice

(c) quizzes

(d) dictations

Ans- a 

13. When young learners are asked to read a text silently, they should be instructed

(a) to stop reading whenever they encounter a difficult word or

(b) to infer the meaning of new words from the context and read with comprehension

(c) to pay special attention to grammar items used in the passage 

(d) to read fast even if they don’t comprehend- the meaning

Ans- b 

14. Retrieval skills in writing are – 

(a) organizing information while reading/listening 

(b) note making and note taking

(c) diagramming and summarizing

(d) abilities to do extensive reference work

Ans- c 

15. Assessing reading at class VII, can be done most effectively through a

Advertisement

(a) writing a 50 word book text review as a small project 

(b) spoken quiz based on the meanings of words and expressions

(c) written test based the characters and events in the story/text

(d) an oral interview to find out how much they have read

Ans- a

Read More:-

CTET 2022: ऑनलाइन मोड में आयोजित सीटेट परीक्षा में पूछे जा सकते हैं ‘पर्यावरण अध्ययन’ के कुछ ऐसे प्रश्न!

CTET Sanskrit Practice Set: परीक्षा हॉल में जाने से पहले ‘संस्कृत भाषा’ पर आधारित इस प्रैक्टिस सेट का अभ्यास जरूर करें! 

यहां पर हमने दिसंबर में आयोजित होने वाली केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा के लिए ‘ ‘अंग्रेजी भाषा” पर आधारित महत्वपूर्ण सवालों (English Practice Set For CTET 2022) का अध्ययन किया। केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) से जुड़ी नवीनतम अपडेट और प्रैक्टिस सेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य बने, जॉइन लिंक नीचे दी गई है

Advertisement

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button