Connect with us

CTET

CTET Sanskrit Pedagogy: परीक्षा में बेहतर परिणाम दिलाएंगे ‘संस्कृत पेडागॉजी’ के यह प्रश्न अभी पढ़ें!

Published

on

Advertisement

MCQ on Sanskrit Pedagogy For CTET: टीचिंग के क्षेत्र में रुचि रखने वाले देश के लाखों युवा हर वर्ष शिक्षक भर्ती परीक्षा  की तैयारी करते हैं।  देश भर के सरकारी और निजी स्कूलों में में अध्यापन के लिए योग्यता निर्धारित करने हेतु केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड द्वारा आयोजित की जाने वाली केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा का आयोजन इस वर्ष दिसंबर से जनवरी माह के बीच में किया जाएगा। अगर आप भी सरकारी शिक्षक के रूप में अपना कैरियर बनाना चाहते हैं तो सीटेट परीक्षा में बेहतर अंक लाना आपके लिए बेहद आवश्यक हो जाता है। 

यहां पर हम नवीनतम परीक्षा पैटर्न के आधार पर सभी विषयों पर आधारित प्रैक्टिस सेट नियमित रूप से शेयर करते आ रहे हैं। इसी श्रंखला में आज हम संस्कृत पेडागॉजी से संबंधित ऐसे सवाल आपके साथ साझा कर रहे हैं, जिसका अध्ययन आपको परीक्षा में उत्तम परिणाम दिला सकता है। 

परीक्षा की दृष्टि से महत्वपूर्ण है संस्कृत शिक्षण शास्त्र के यह प्रश्न— Sanskrit Pedagogy Question and Answer

1- बालाः सहजतथा भाषायाः अधिग्रहणं कुर्वन्ति यदि बालाः

Advertisement

(a) अनेकाभि: भाषाभिः परिचिताः भवन्ति वासाम् उपस्थितिः तेषाम् अव्यवहिते वातावरणे अस्ति।

(d) ऐकान्त्येन इलेक्ट्रोनिकमाध्यमेन मुद्रितप्रसारमाध्यमेन च परिवेष्टिताः भवन्ति । 

(c) तस्याः भाषायाः व्याकरणिकसंरचनाभिः सह परिचिताः भवन्ति 

(d) एकस्मिन् काले एकया एवं भाषया परिचिताः भवन्ति ।

Ans- a 

2-एकस्य पाठस्य पठनविषये अधोलिखितेषु किं सर्वाधिक महत्त्वपूर्णम् ?

(a) विरामचिह्नानाम् उपरि ध्यानम्

(b) लिखित पाठस्य अर्थप्राप्तिः

(c) शुद्धोच्चारणसहित पाठस्य उच्चैः पठनम्

(d) पाठस्य प्रत्येक शब्दस्य पठनम्

Ans- b 

3- अधस्तनेषु कि भाषायाः अध्यापनस्य उद्देश्यं नास्ति ?

(a) आवासपूर्व विचाराणाम् अभिव्यक्तिः ।

(b) श्रुतस्य अवबोधने दक्षता

(c) सुसंगतलेखनस्य विकासः

Advertisement

(d) अर्थावबोधसहितं पठने क्षमता

Ans- a 

4- ध्वन्यात्मक सचेतनतायाः आधिक्येन सम्बन्धः अस्ति-

(a) सम्भाषणक्षमतया सह

(b) पठनक्षमतया सह

(c) लेखनक्षमतया सह

(d) श्रवणक्षमतया सह

Ans- b 

5-नोम चॉमस्की (Noam Chomsky) मतानुसारं भाषायाः कृते बालानाम् सहजात दक्षता अस्ति

(a) अणुकणस्य  (imitation)

(b) रूपान्तरणस्य (transformation)

(c) अनुवादस्य  (translation)

(d) अधिग्रहणस्य (acquisition)

Ans- d 

6-भाषाकौशलानाम् अध्यापनं भवेत्-

(a) पृथक्तया

(b) विस्तृत विवरणेन

(c) सामग्रिरूपेण

Advertisement

(d) अनुकरणमाध्यमेन

Ans- c 

7- प्रारम्भिक बालान् शिक्षिका चित्राङ्कन रङ्गकार्य च कर्तुं प्रोत्साहयति । एवं सा ———–

(a) सूक्ष्ममोटरकौशलस्य विकास करोति ।

(b) उदीयमानानां वालकलाकाराणां कृते अवसरं ददाति ।

(c) सामान्यतया छात्रान् कार्यव्यस्तान् करोति।

(d) कक्षायां नीरवता स्थापयितुं विद्यार्थिनः कार्यव्यस्तान् करोति ।

Ans- a 

8-मौखिक भाषाकौशलस्य विकासाथै निम्नलिखितेषु कः प्रयोग सर्वाधिकः उपयोगी भविष्यति ?

(a) नाट्याभिनये सहभागः ।

(b) शिक्षकस्य पठनानन्तरं पाठ्यपुस्तकस्य एकस्य पाठस्य सामूहिकरूपेण पठनम् 

(c) शिक्षकम् अनु सामूहिकरूपेण शब्दानां शुद्धोच्चारणस्य अभ्यासः ।

(d) कवितानां पठन एकल सामूहिक च ।

Ans- a

9-यथा पाठे निर्दिष्टं तथा कथायाः घटनानां क्रमं योजयितुं तृतीयकक्षायाः शिक्षिका छात्रान् निर्दिशति एष: कार्यकलाप साहाय्यं करिष्यति ———–

(a) बोधनीयप्रविष्टी (comprehensible input)

(b) बालाना लेखनकौशलविकासे

(c) बालानां वार्तालापसमवस्य सीमावर्धनम् (maximizing students talking time)

Advertisement

(d) पठनावबोधे (reading comprehension)

Ans- d 

10- द्वितीयकक्षायाः शिक्षिका कक्षास्थितवस्तूनि नामङ्कितानि कृतवती। एते छात्राणां प्रकृतवस्तुभिः सह लिखितशब्दानां सम्बन्धस्थापने सहायता भविष्यति । एवंविधं कार्य छात्राणा संवर्धन करिष्यति ————–

(a) लेखनकौशलस्य

(b) शब्दज्ञानस्त्र 

(c) हस्ताक्षरस्य

(d) व्याकरणज्ञानस्य

Ans- b 

11- अधोलिखितेषु किं बालानां भाषादक्षतायाः आकलने न्यून प्रभावकारि भवेत् ?

(a) कथालेखनम्

(b) वृत्तवर्णनम्

(c) श्रुतलेखनम्

(d) कथाकथनम्

Ans- c

12- अधस्तनेषु निर्देशेषु छात्राणां भाषाक्षमताविकासार्थं कि सर्वाधिकम् उपयोगि भवेत् ?

(a) रोचते’ इति पदं प्रयुज्य एकं वाक्यं निर्मातु 

(b) भवतः भवतः मातृक्ष मध्ये एक संवाद लिखतु। 

(c) स्वपठितकवितायाः कवेः नाम लिखतु।

Advertisement

(d) भवतः प्रियपुस्तकेषु एकतमस्य नाम वदतु।

Ans- b

13- व्याकरण पाठयितुं निम्नलिखितेषु कः प्रभावकारी मार्गः ?

(a) पाठस्य अनुवादसमये व्याकरणनियमानां पाठनम् ।

(b) एकस्य विशिष्टव्याकरणपुस्तकस्य आधारेण व्याकरणपाठनम्

(c) सन्दर्भानुसारं व्याकरणपाठनम् येन नियमानाम् आविष्कारः भवेत्

(d) आदी व्याकरणनियमानां पाठन पश्चात् उदाहरणानाम् ।

Ans- c 

14- सामाजिक-विनिमयः (social interaction) इति सिद्धान्तः केन सम्बद्धः ?

(a) स्किनर (Skinner)

(b) वायगोत्स्की (Vygotsky)

(c) कोलवर्ग (Kohlberg )

(d) पाणिनि: (Panini)

Ans- b 

15-अधोलिखितेषु कि बालानां भाषायाः अधिग्रहणे अधिक सहायक भवेत् ? 

(a) गृहे परिसरे च ज्येष्ठानां वार्तालापस्य श्रवणम् 

(b) शुद्धानाम् उच्चरितशब्दानां वाक्यानां वा पुनः पुनः अभ्यासं कर्तुं बालेभ्यः निर्देश: 

(c) अन्य: वाले: सह क्रीडा ।

Advertisement

(d) गृहस्य वातावरणं यत्र अधिक भाषितुं बालाय अनुमतिः न दीयेत ।

Ans- c

Read More:-

CTET 2022: जल्द आयोजित होगी सीटेट परीक्षा पूछे जा सकते हैं ‘हिंदी पेडागॉजी’ से जुड़े ऐसे प्रश्न

CTET 2022: जल्द ही शुरू होने वाली है सीटेट परीक्षा पर्यावरण अध्ययन के इन सवालों को जरूर पढे!

यहां पर हमने दिसंबर में आयोजित होने वाली केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा के लिए ‘संस्कृत पेडागॉजी’ से संबंधित महत्वपूर्ण सवालों (MCQ on Sanskrit Pedagogy For CTET) का अध्ययन किया। केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) से जुड़ी नवीनतम अपडेट और प्रैक्टिस सेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य बने, जॉइन लिंक नीचे दी गई है

 

Advertisement

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *