Connect with us

CTET

CTET 2023: सीटेट परीक्षा में बेहतर परिणाम हासिल करने के लिए ‘संस्कृत पेडागोजी’ के इन सवालों पर डालें एक नजर!

Published

on

Advertisement

CTET Sanskrit Pedagogy Quiz: सीटेट परीक्षा का आयोजन वर्तमान समय में केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड के द्वारा ऑनलाइन सीबीटी मोड में किया जा रहा है। यदि आपने भी इस परीक्षा के लिए अपना रजिस्ट्रेशन करवाया है,और आप की भी परीक्षा आने वाले दिनों में होने वाली है, तो इस आर्टिकल में दी गई जानकारी आपके लिए बेहद ही महत्वपूर्ण होने वाली है। यहां पर हम ‘संस्कृत पेडागॉजी’ से जुड़े महत्वपूर्ण बहुविकल्पीय प्रश्न आपके साथ शेयर कर रहे हैं। जो कि आपको परीक्षा में बेहद काम आने वाले हैं।

परीक्षा में अच्छे अंकों के साथ सफलता प्राप्त करने के लिए संस्कृत पेडागोजी के प्रश्नों को पढ़ें—MCQ on Sanskrit Pedagogy For CTET Exam 2023

1- दर्शनीय:’ इति पदे प्रकृति-प्रत्ययौ स्तः-

(a) दर्श+ अनीयर

Advertisement

(b) दृश् अनीयर्

(c) दर्शन ईय

(d) दर्शनीयर

Ans- b 

2- ग्रामस्यार्थे’ इति पदे यः सन्धिः अस्ति-

(a) दीर्घसन्धिः

(b) गुणसन्धि:

(c) व्यञ्जनसन्धिः

(d) विसर्गसन्धि:

Ans-  a 

3- तुमुन् प्रत्ययान्त शब्दः कः ?

(a) सिंहासनम्

(b) प्रजापतिः

(c) काण्डम्

(d) स्थातुम्

Advertisement

Ans- d 

4- ‘ क्त्वा’ प्रत्ययान्तपदं चित्वा लिखत-

(a) श्रुत्वा

(b) गन्तुम्

(c) हन्तुम्

(d) जेतुम्

Ans- a 

5- यदा प्रथमतया बाला विद्यालयम् आगच्छन्ति तदा ते मातृभाषया सम्यक् वदन्ति। एतत् सूचयति यत्

(a) कथं पठनीय लेखनीयम् इति ते जानन्ति

(b) तेषां भाषाया: अधिकज्ञानस्य आवश्यकता नास्ति 

(c) तेषाम् एकस्याः भाषायाः तस्य व्याकरणस्य च ज्ञानम् अस्ति

(d) ते एकस्याः भाषायाः सर्वविधकशलान् ज्ञातवन्तः

Ans- c 

6. शिक्षितनिष्कर्ष प्राप्तुं पठनार्थ चर्चार्थ चिन्तनार्थ तर्कवितर्कार्थं च विचारान् दातु छात्रा आहूताः किम् एतत् कथयितुं शक्यते” 

(a) गम्भीरचिन्तनम् (Reflection)

(b) आदानप्रदानम् (Interaction)

(c) नकारात्मकसमीक्षा (Negative Criticism) 

(d) समीक्षात्मक शिक्षणप्रविधि (Critical Pedagogy)

Advertisement

Ans- d 

7. विशिष्टशिक्षणाधिगमप्रक्रियाः कार्यान्विताः कर्तु शिक्षकः कक्षायां यत् करोति तत् कथ्यते-

(a) कौशलम् (Techniques)

(b) प्रक्रमा : (Processes)

(c) अधिगमा: (Approaches)

(d) पद्धति: (Methods)

Ans- a 

8- चतुर्थकक्षायाः शिक्षिका ज्योतिः छात्राणां श्रवणकीशलस्य मूल्याङ्कन करोति । श्रवणकौशल परीक्षणार्थम् अधोलिखितेषु कम्य कार्यस्य न्यूनतमा उपयोगिता वर्तते?

(a) एक गान श्रुत्वा विषयबोधः

(b) बेतारयन्त्रे चलत्क्रिकेटव्याख्यान श्रुत्वा अवगमनम्

(c) एकस्याः कथाया: श्रवणं कृत्वा तस्यां घटितानां घटनानां योग्यक्रमेण उल्लेख: 

(d) वार्तालाप श्रुत्वा सारांशग्रहणम्

Ans- b 

9. यदा विद्यार्थिनः पूरकपठनसामग्रीषु एक लघुकथा पठन्ति तदा ते

(a) कठिनशब्दानां वर्तनीज्ञानार्थ पठेयुः 

(b) लेखनकौशलस्य विकासार्थ पठेयुः

(c) पठितांशे प्रत्येक शब्दस्य अर्थज्ञानं कुर्युः

(d) आनन्दानुभूत्यर्थं पठेयुः

Advertisement

Ans- d 

10. शिक्षिका कक्षायां स्थिताना वस्तूनांक नामानि कर्मदपट्टिकायां लिखित्वा वस्तूनाम् उपरि आरोपयति एवं सा…….

(a) छात्राण शुद्धवर्तनीज्ञानं कारयति

(b) कक्षा व्यवस्थितां करोति

(c) कक्षायां वातावरणं मुद्रितपठनसामग्रीमयं करोति 

(d) पर्यावरणविज्ञानस्य (EXS.) पाठनं करोति

Ans- c 

11- कस्य अधिगमस्य कृते सहविन्यास (Collecation) एक उपाय ?

(a) पठनस्य

(b) लेखनस्य 

(c) वर्तन्या

(d) शब्दावल्या

Ans- d

12. शब्दजालस्य उपयोगः क्रियते …………

(a) वैश्विक अन्तर्वास्य (World& Wide Web) प्रयोगज्ञानार्थम् 

(b) सम्यक् पठनज्ञानार्थम्

(c) प्रभाविरीत्या शब्दावलीज्ञानार्थम् 

(d) सम्यक्तया लेखनस्य ज्ञानार्थम्

Advertisement

Ans- c 

13. सप्तमकक्षायाः छात्रा सद्यः एवं एका कवितां पठित्वा अवगतवन्तः । तेषां शिक्षिका तान प्रश्न करोति “सम्पक्ती कस्य काव्यतत्त्वस्य अलङ्कारस्य वा प्रयोगः कृतः। एवं सा मूल्याङ्कन करोति………..

(a) निष्कर्षस्य

(b) विशेषणात्मक चिन्तनस्य

(c) बोध्यय

(d) सूचनायाः

Ans- a 

14- उत्तमलेखने एतत् न आगच्छति..

(a) योग्यपदानां चयनम्

(b) केवलम् उत्कृष्टहस्तलेखः

(c) व्याकरणगत शुद्धता

(d) विचारा: उपस्थापनज्य

Ans- b 

15. उच्च प्राथमिकस्तरे विद्यार्थिषु सम्भाषणकौशलविकासार्थम् अधोलिखितेषु कतमः सर्वाधिक प्रभावकारी उपाय: भवेत् ?

(a) उत्तमवक्तुः श्रवणम्

(b) नाटकाना पठनम्

(c) कक्षाया चरिताभिनयस्य आयोजनम्

(d) सम्पाठस्य अभ्यासः

Advertisement

Ans- c 

Read More:-

CTET NCF 2022: परीक्षा में पूछे गए ‘एनसीएफ 2022’ से जुड़े सभी प्रश्न यहां पढ़ें!

CTET CDP: ऑनलाइन मोड में होने वाली सीटेट परीक्षा में पूछे जा सकते हैं ‘बाल विकास एवं शिक्षाशास्त्र’ से जुड़े ऐसे प्रश्न

यहाँ हमने आगामी सीटीईटी परीक्षा की तैयारी कर रहे अभ्यर्थीयो के लिए ”संस्कृत पेडागोजी” से जुड़े महत्वपूर्ण सवाल (CTET Sanskrit Pedagogy Quiz) विषय के महत्वपूर्ण सवालों का अध्ययन किया है CTET सहित सभी शिक्षक पात्रता परीक्षा की बेहतर तैयारी के लिए आप हारे TELEGRAM CHANNEL के सदस्य जरूर बने Join Link नीचे दी गई है?

Advertisement

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *