CTET

CTET Sanskrit Pedagogy Model MCQ: ‘संस्कृत पेडागोजी’ के इस प्रैक्टिस सेट से चेक करें अपनी तैयारी

Advertisement

CTET Sanskrit Pedagogy Model MCQ: केंद्रीय विद्यालयों में शिक्षक बनने की चाह लिए लाखों अभ्यर्थी प्रतिवर्ष सीटेट परीक्षा में शामिल होते हैं वर्ष में दो बार आयोजित होने वाली इस शिक्षक पात्रता परीक्षा का आयोजन इस वर्ष दिसंबर माह में किया जाएगा जिसके लिए आवेदन की प्रक्रिया 31 अक्टूबर से 24 नवंबर तक जारी रहेगी उम्मीद की जा रही है कि इस वर्ष भी लाखों की संख्या में अभ्यर्थी शामिल होंगे ऐसे में अभ्यर्थियों के मध्यम कड़ी प्रतिस्पर्धा होना लाजमी है।

इसी संदर्भ में इस आर्टिकल में हम सीटेट परीक्षा में पूछे जाने वाले संस्कृत भाषा शिक्षण शास्त्र से जुड़े कुछ ऐसे रोचक सवाल लेकर आए हैं जो कि परीक्षा में हमेशा से पूछे जाते रहे हैं इन प्रश्नों के माध्यम से अभ्यर्थी यह जान पाएंगे कि परीक्षा में किस लेवल के सवाल पूछे जाते हैं।

1.  सततं पदस्य पर्यायः अस्ति

Advertisement

(A) निरन्तरम्

(B) प्रथमतया

(C) श्व:

(D) अधुना 

Ans- A

2. का रीतिः वर्तते, यस्यां छात्राः चित्रं दृष्ट्वा प्रश्नानाम् उत्तराणि लिखन्ति

(A) आगमनरीतिः

(B) प्रश्नोत्तररीतिः

(C) चित्ररीति:

(D) सूत्ररीतिः

Ans- B 

3. भाषायाः शिक्षणे यः केन्द्रं भवति

(A) पुस्तकम्

(B) बालकः

(C) श्यामपट्टः

Advertisement

(D) अध्यापकः

Ans- B

4. व्याकरणशिक्षणस्य यत् उद्देश्यं वर्तते तत् अस्ति

(A) लेखन-सौन्दर्यम्

(B) भाषा- दोषाणां ज्ञानम्

(C) श्रवणे दक्षत्वम्

(D) शब्दभण्डारस्य वृद्धिः

Ans- B

5. संस्कृतभाषायाः शिक्षणे मौखिकाभिव्यक्तेः यत्साधनं वर्तते

(A) चर्चा-परिचर्चा

(B) कथाकथनम्

(C) कवितायाः पाठकरणम्

(D) उपर्युक्तानि सर्वाणि

Ans- D

6. भाषायाः पठनसमये चेत् छात्रः अशुद्धम् उच्चारणं करोतितदा कारणीयः

(A) छात्रम् शुद्धोच्चारणाय निर्देशः दातव्यः

(B) शुद्धोच्चारणाय वारं वारं लेखनं कारणीयम्

(C) शुद्धोच्चारणाय वारं वारं अभ्यासः कारणीयः

Advertisement

(D) उचितं दण्डं दातव्यम्

Ans- C

7. शिक्षायाः कृते समाजे औपचारिकं साधनं यत् वर्तते

(A) समाचारपत्रम्

(B) गृहम्

(C) चलचित्रम्

(D) विद्यालय:

Ans- D

8. यदा छात्रः कक्ष्याया गृहकार्य न कृत्वा आगच्छति तदा शिक्षकेण किं कर्तव्यम्

(A) तस्य कारणं ज्ञातुं प्रयासः कर्तव्यः

(B) छात्रं दण्डं दत्त्वा गृहं प्रेषयतु

(C) प्रधानाध्यापक प्रति प्रेषणीयः

(D) न किमपि करणीयम्

Ans- A

9. कक्षानायकरीतेः यः लाभः वर्तते सः अस्ति

(A) छात्राणाम् अनुशासन-लाभः

(B) शिक्षकस्य कार्यभारस्य न्यूनता

(C) अध्यापकस्य अनुपस्थितौ अपि शिक्षणकार्यम्

Advertisement

(D) उपर्युक्तं लाभत्रयम् एवं

Ans- D

10. कस्यापि जनस्य विशिष्ट क्षमतानां कौशलानां यथा, सङ्गीत-विज्ञान-औषध इत्यादीनां रचनात्मकताम् (Potential) अन्वेष्टुं मापयितुं कृता परीक्षा किं कथ्यते?

(A) अभिवृत्ति परीक्षा (Aptitude Test)

(B) प्रवृत्ति परीक्षा (Attitude Test)

(C) उपलब्धि परीक्षा (Achivement Test)

(D) नैपुण्य-परीक्षा (Proficiency Test)

Ans- A 

11. ‘त्यजन्ति’ इति पदे धातुः अस्ति?

(A) तर्ज्

(B) त्यज

(C) त्यज्

(D) त्यक्त

Ans- C 

12. ‘नगरस्थिता’ इति पदे समासः अस्ति?

(A) अव्ययीभावः

(B) द्वन्द्वः

(C) कर्मधारयः

Advertisement

(D) तत्पुरुषः

Ans- D

13. पाठ्यवस्तु समग्रता इत्यनेनाभिप्रायः अस्ति 

(A) कस्मिंश्चित् अनुच्छेदे प्रदत्त सूचनानुगुणं प्रस्तुतीकरणम्

(B) दीर्घ-अनुच्छेदात् सूचनालेखनम्

(C) विभिन्न अनुच्छेदेषु वाक्येषु वा परस्परं सम्बद्धता दर्शितुं सर्वेषां नामपदानां प्रयोगः

(D) कथावर्णनानुगुणं अनुच्छेदव्यवस्था

Ans- C

14. अधिकृतश्रवणेन अभिप्रायः अस्ति

(A) सा परिस्थितिः यदा श्रवणसत्रे सम्पूर्ण कार्य करोति

(B) सम्भाषणरूपेण अथवा अभिलेखनरूपेण स्वाभाविक सम्भाषण-श्रवणम्

(C) अध्यापक द्वारा उच्चैः पठितसामग्र्याः अथवा सम्भाषित- सामग्र्याः सावधानश्रवणम्

(D) विशिष्ट सूचनां प्राप्तुम् अवधानपूर्वक-श्रवणम्

Ans- D 

15. लेखनं भाषणात् भिन्नं अस्ति – 

(A) लेखने गतिविधि-आधारित प्रवाहः अधिकं भवति 

(B) लेखने व्याकरणात्मक संरचनायाः अधिक-सम्बन्धः न भवति

(C) लेखनं प्रायः मुक्तं भवति

Advertisement

(D) लेखने पुनरावृत्त्या अथवा संक्षेपीकरणस्य न्यूनता भवति

Ans- D 

Read More:-

CTET 2022: ‘कोलबर्ग के सिद्धांत’ से जुड़े परीक्षा में पूछे जाने वाले महत्वपूर्ण बिंदु यहां पढ़े!

CTET CDP MCQ: ‘बाल विकास एवं शिक्षाशास्त्र’ से जुड़े इन सवालों को परीक्षा में शामिल होने से पहले एक नजर जरूर पढ़ें!

Advertisement

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button