Connect with us

CTET

CTET Exam: अगली शिफ्ट में बेहद काम आ सकते है ‘संस्कृत पेडागोजी’ के यह सवाल अभी पढ़े!

Published

on

Advertisement

Sanskrit Pedagogy Model MCQ CTET: सीटेट परीक्षा के 16वे संस्करण का आयोजन वर्तमान में सीबीएसई के द्वारा किया जा रहा है। यदि आप भी आगामी दिनों में इस परीक्षा में शामिल होने वाले हैं, तो इस आर्टिकल में हम आपके लिए संस्कृत पेडागोजी पर आधारित ऐसे 15 महत्वपूर्ण बहुविकल्पीय प्रश्न लेकर आए हैं, जो कि आपको परीक्षा में अच्छे अंक दिलाने में मददगार साबित हो सकते हैं। बता दें कि इस परीक्षा के लिए देशभर से 30 लाख उम्मीदवारों ने अपना पंजीयन करवाया है। लिहाजा अभ्यर्थियों के मध्य प्रतिस्पर्धा कड़ी रहने वाली है। परीक्षा में बेहतर परिणाम के लिए इन प्रश्नों को एक बार अवश्य पढ़ें।

केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा में पूछे जाने वाले संस्कृत पेडागोजी के प्रश्न

1. भारतस्य भाषाशिक्षानीतिः जायते …………..

(a) त्रिभाषासूरूपेण

Advertisement

(b) मातृभाषाशिक्षणरूपेण

(c) शिक्षाया: अधिकाररूपेण

(d) बहुभाषिकतावादरूपेण

Ans- a

2. भाषाधिगमार्थ सूचनापत्रकाणां विज्ञापनाना सामग्रीरूपेण व्यवहारः क्रियते । तेषामुपयोगिता भवति

(a) आहारमयवातावरणार्थम् 

(b) क्रीडामयवातावरणार्थम

(c) अभ्यासमय वातावरणार्थम्

(d) लेखमय वातावरणार्थम् (Print-rich environment)

Ans- d 

3. कक्षायां भाषामयवातावरणनिर्माणार्थं शिक्षक: 

(a) कक्षायां स्वस्वानुभूतिप्रकटनार्थं छात्रान् अवसरं दद्यात् 

(b) तेषां सम्भाषणकाल प्रदीर्घं कुर्यात् निर्दिशेत्

(c) अपत्यानां सम्यक् पालनार्थम् अभिभावकान्

(d) प्रत्येक छात्रस्य कृते समानं लक्ष्यं स्थापयेत्

Advertisement

Ans- a  

4. अधनस्तनेषु कस्य पठनपाठनसामग्रीरूपेण न्यूनतम उपयोगः भवति प्रारम्भिकस्तरे?

(a) पाठ्यपुस्तकानाम् (Textbooks)

(b) मल्टिमिडियासङ्गणकस्य (Multimdeia computer)

(c) कार्यपत्रिका (Worksheet)

(d) प्रकृतवस्तुनाम् (Realia)

Ans- a

5. उत्पादकशब्दावली (Productive vocabulary) सन्निवेशयति

(a) श्रवणसमये अभिज्ञातान् शब्दान्

(b) लेखनसमये प्रयुक्तान् शब्दान्

(c) सम्भाषणसमये लेखनसमये च प्रयुक्तान् शब्दान्

(d) सम्भाषणसमये प्रयुक्तान् शब्दान्

Ans- c 

6. प्रक्रियालेखने (Process writing) बहुविधिस्थितीनां क्रमः

(a) विमर्श: टिप्पणी प्रारूपलेखन सम्पादनम् अन्तिम लेखनं च (Brainstorming jotting, drafting, editing and finalising)

(b) टिप्पर्ण सम्पादन प्रारूपलेखनम् अन्तिम लेखन च (jotting, editing, drafting and finalising)

(c) विमर्श: टिप्पणी सम्पादनं प्रारूपलेखनम् अन्तिम लेखनं च (Brainstorming, jotting. editing, drafting and finalising)

(d) टिप्पणी  प्रारूपलेखन सम्पादनम् अन्तिम लेखनं च (jotting, drafting, editing and finalising).

Advertisement

Ans- a

7. लेखनस्य प्रक्रियास्वरूपे (Process approach) प्रूफसंशोधनसमये (Proofreading) ध्यानं दीयते

(a) रूपाणामपरि

(b) शब्दावल्याम्

(c) चिहेषु

(d) विषयस्योपरि

Ans- a 

8. धनधान्यसम्पन्नः कः आसीत्?

(a) कृषकः

(b) पत्रवाहक

(c) पत्रलेखक:

(d) पत्रवाचक:

Ans- a 

9. तस्य धेनोः किं नाम ?

(a) अजातशत्रुः

(b) मालती

(c) कपिला

(d) नन्दिनी

Advertisement

Ans- c 

10. ‘समीपम्’ इति पदस्य कृते को शब्दः प्रयुज्यते?

(a) सुदूरम्

(b) निकटम

(c) दूरम् 

(d) अतिदूरम्

Ans- b 

11. ‘अवदत्’ इति पदस्य कृते प्रथमेऽनुच्छेदे कः शब्दः प्रयुक्तः ?

(a) अलभत

(b) अगायत्

(c) अहसत्

(d) अभाषत

Ans- d 

12. ‘एतदाकर्ण्य’ इति शब्दस्य स्थाने कोऽन्यः शब्दः प्रयोक्तं शक्यते?

(a) इत्थं विचार्य

(b) एतदुक्त्वा

(c) एतत् श्रुत्वा

(d) एतदवलोक्य

Advertisement

Ans- c 

13. स्तेन:’ इति पदस्य कः पर्यायः ?

(a) धर्मरक्षक:

(b) चौर:

(c) सत्यवादी

(d) धर्मात्मा

Ans- b 

14. राजपुरुषैः निरुध्य न्यायाध्यक्षस्य पुरतः कः नीतः ?

(a) धेनुः

(b) तस्कर:

(c) निर्मल:

(d) वस्वम्

Ans- b

15. सर्वे कस्य चातुर्य प्राशंसन ? 

(a) ग्रामवासिनाम्

(b) बालस्य

(c) कृषकस्य 

(d) अधिवक्तुः

Advertisement

Ans- c

Read More:-

CTET PAPER ANALYSIS: केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा में पूछे जा रहे हैं कुछ इस लेवल के प्रश्न!

CTET 2023: ‘पर्यावरण NCERT’ पर आधारित ऐसे ही सवाल पूछे जा रहे हैं सीटेट परीक्षा की लगभग सभी शिफ्टों में!

यहाँ हमने आगामी सीटीईटी परीक्षा की तैयारी कर रहे अभ्यर्थीयो के लिए संस्कृत पेडागोजी से जुड़े महत्वपूर्ण सवाल (Sanskrit Pedagogy Model MCQ CTET) विषय के महत्वपूर्ण सवालों का अध्ययन किया है CTET सहित सभी शिक्षक पात्रता परीक्षा की बेहतर तैयारी के लिए आप हारे TELEGRAM CHANNEL के सदस्य जरूर बने Join Link नीचे दी गई है। 

Advertisement

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *