CTET

CTET Exam English Pedagogy Previous Year Questions: सीटेट की पिछली परीक्षा में पूछे जा चुके हैं इंग्लिश पेडगॉजी के, ये सवाल

Advertisement

CTET EXAM (English Pedagogy previous year Questions): CBSE द्वारा केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) का आयोजन 16 दिसंबर से किया जाना है, जिसके एडमिट कार्ड ऑफिशल वेबसाइट ctet.nic.in पर जारी किए जा चुके हैं, इस परीक्षा में लाखों उम्मीदवार हिस्सा लेंगे,यदि आप भी इस परीक्षा में शामिल होने जा रहे हैं तो इस आर्टिकल में दी गई जानकारी आपके लिए बेहद महत्वपूर्ण है।

सीटेट पेपर 1 पेपर 2 में इंग्लिश पेडगॉजी एक महत्वपूर्ण विषय है, जिसमें आसानी से अंक हासिल किए जा सकते हैं, यहां हम पिछली परीक्षा में पूछे (English Pedagogy previous year Questions) जा चुके ‘इंग्लिश पेडगॉजी‘ के कुछ महत्वपूर्ण सवाल लेकर आए हैं, जिन्हें सॉल्व करके आप परीक्षा पैटर्न को समझ सकते हैं, और अपनी तैयारी को और बेहतर बना सकते हैं।

परीक्षा में इंग्लिश पेडगॉजी के इन टॉपिक से पूछे जाते हैं सवाल— English pedagogy Frequently asked Topics in CTET

1. About language

Advertisement

2. Types of reading

3. Types of writing

4. Types of vocabulary

5. Multilingualism

6. Top-down and bottom-up approach

7. Language acquisition and language learning

8. Types of grammar

9. Stage of writing

10. Linguistics – Phoneme, morpheme, semantic

English Pedagogy previous year Questions for CTET

  1. structural approach gives more importance to——.

(a) speech and reading

(b) reading only

(c) speech only

(d) reading and writing

Ans- (d)

2. which among the following does not come under meaning-based activities?

Advertisement

(a) interacting with the text.

(b) using previous knowledge.

(c) reading the text and then narrating the same to peers.

(d) reading out every word aloud and translating it.

Ans- (d)

3. ———comprehension is the skill of reading a piece of text closely or intensely for the purpose of extracting specific information from the text.

(a) inferential

(b) global

(c) local

(d) transactional

Ans- (c)

4. it is a type of writing in which the teacher provides the situation and helps the class to prepare it. The teacher continuously provides feedback, direction, and expansion of Ideas to the learners.

(a) Controlled writing

(b) Guided writing

(c) Freewriting

(d) Product writing

Ans- (b)

5. a teacher asked a student of class 5th to read the text thoroughly. then she asked them to answer the question with reference to the context RTC in this process she is increasing the students for——–.

Advertisement

(a) skimming

(b) scanning

(c) intensive reading

(d) extensive reading

Ans- (c)

6. the term comprehensible input is associated with——-.

(a) Lev Vygotsky

(b) Stephen Krashen

(c) Noam Chomsky

(d) James Asher

Ans- (b)

7. the pedagogy of language does not refer to:

(a) science of teaching

(b) craft of teaching

(c) methods of teaching

(d) Arts of teaching

Ans- (b)

8. Reading skills can best be developed by:

Advertisement

(a) doing vocabulary-related exercises.

(b) engaging in quizzes and word games.

(c) focusing on the use of words in a given context.

(d) writing answers to text-based questions.

Ans- (c)

9. one of the qualities of a good composition is:

(a)maintaining logical consistency

(b) making maximum use of passive voice.

(c)using phrases and idioms.

(d)using only flowery language.

Ans- (a)

10. in learning of English as a second language committing an error is:

(a)a problem that needs to be rectified immediately.

(b) a indirector of learning.

(c) a hindrance and that hampers learning

(d)a problem

Ans- (b)

ये भी पढ़ें…

Advertisement

CTET 2021: बाल केंद्रित शिक्षा के इन सवालों को सीटेट परीक्षा से पहले जरूर पढ़ लें, यहाँ से पूछे जाएँगे तीन से चार सवाल

CTET/UPTET 2021 Sanskrit Grammar: संस्कृत व्याकरण के इन सवालों से चेक करें अपनी तैयारी

यहां हमने CTET परीक्षा के English Pedagogy previous year Questions आपके साथ शेयर किए हैं, जिन्हें आपको परीक्षा से पूर्व एक बार जरूर पढ़ लेना चाहिए, सीटीईटी सहित सभी TET परीक्षा की महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त करने के लिए हमारे Social Media Handle को फॉलो जरूर करें-

Advertisement

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button