CTET

CTET Exam: बार-बार पेपर में आने वाले ‘संस्कृत’के महत्वपूर्ण प्रश्न डाले एक नजर!

Advertisement

CTET Sanskrit Model MCQ Online Test: सरकारी शिक्षक बनने की चाह लिए लाखों अभ्यर्थी प्रतिवर्ष सीटेट परीक्षा में शामिल होते हैं। बता दें कि केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड के द्वारा आयोजित होने वाली देश की सबसे बड़ी शिक्षक पात्रता परीक्षा का आयोजन वर्ष 2022 में दिसंबर से जनवरी माह के बीच किया जाएगा। जिसके लिए आवेदन की प्रक्रिया का क्रम पूर्ण हो चुका है। जल्द ही बोर्ड के द्वारा परीक्षा की तिथि जारी कर दी जाएगी। देखा जाए तो परीक्षा में महज कुछ ही दिनों का समय शेष रह गया है, ऐसे में अभ्यर्थी अपनी तैयारी को अंतिम रूप देने में व्यस्त होंगे।

यहां पर हम आपके लिए संस्कृत के कुछ ऐसे सवाल आपके साथ शेयर कर रहे हैं, जो कि परीक्षा में बार-बार पूछे जाते हैं। वे उम्मीदवार जो इस परीक्षा में शामिल होने जा रहे हैं। उन्हें इन प्रश्नों का अध्ययन ध्यानपूर्वक कर लेना चाहिए ताकि परीक्षा में अच्छे अंकों के साथ सफलता प्राप्त की जा सके।

संस्कृत भाषा पर आधारित इस प्रैक्टिस सेट को करें हल जाने तैयारी—Sanskrit Model Questions For CTET Exam 2022

Q.1. भाषाध्ययने आकलने च विभागः नाम

Advertisement

(a) सावधिकलेखनिकपरीक्षा

(b) प्रतिसन्नं क्रियमाणा मौखिकी परीक्षा

(c) छात्रायाः कालिकः कार्यसंग्रहः, यः तस्याः प्रगतिं दर्शयेत्

(d) प्रतिसन्नं छात्रव्यवहाराभिलेखनम्।

Ans- c 

Q.2. ‘छात्रकेन्द्रिता कक्ष्या’ इत्यनेन कः अभिप्रायः ?

(a) सक्रियाः छात्राः निश्चेष्ट अध्यापकः / अध्यापिका । 

(b) छात्राः कक्ष्यायाः केन्द्रे उपविशन्ति । 

(c) अध्यापकस्य निर्देशनान्तर्गते केचन छात्राः एव अन्य छात्रान् पाठयन्ति । 

(d) विभिन्नगतिविधिभिः छात्र पठन-पाठन प्रक्रिया ।

Ans- d 

Q.3. चतुर्थकक्षायाः सोमया नाम बाला पठनसमये एकम् अपरिचित शब्दं पश्यति । सा

(a) सन्दर्भानुसारम् अर्थस्य अनुमानं कुर्यात्

(b) शब्दस्यार्थ कच्चित् पृच्छेत्

(c) शब्दं दुर्लक्षित कुर्यात् |

Advertisement

(d) शब्दकोषे शब्दस्यार्थं पश्येत्

Ans- a

Q.4. “एकालाप”- द्वारा त्रयाणां उपकौशलानाम् आकलनं क्रियते

(a) भावभङ्गिमा, वक्त्रानुमानम् वक्तुः प्रस्तुतिः

(b) ध्वनिगुणः, शैली, वक्तुः प्रस्तुतिः

(c) वक्त्रानुमानम्, स्वरलहरी, सन्दर्भः

(d) स्वरलहरी, ध्वनिगुणः, गतिः

Ans- d 

Q.5. शिक्षकः कक्षायां पाठ्यपुस्तकस्य सक्रियबोधनार्थ प्रेरयितुम् इच्छति। तस्य कृते एतद् महत्त्वपूर्ण यत् छात्राः

(a) पाठ्यपुस्तके उत्तराणि लिखन्तु

(b) शिक्षकेण पृष्टान् प्रश्नान् ध्यानेन शृण्वन्तु

(c) पुस्तिकायां उत्तराणि लिखन्तु

(d) स्वयं प्रश्नान् पृच्छन्तु

Ans- d 

Q.6. भारतीयच्छात्रस्य कस्याः शिक्षणाय महती आवश्यकता अस्ति ?

(a) मातृभाषायाः

(b) मातृभाषा तथा प्रादेशिकभाषयोः

(c) मातृभाषा तथा आङ्ग्लयोः

Advertisement

(d) काः अपि तिस्रः भाषाः

Ans- a

Q.7. भाषा-अर्जनेन सम्बद्धम् अस्ति –

(a) व्याकरण-सम्बद्ध-अवबोधनम् विश्लेषणं च

(b) भाषा-परिवेशनिर्माणेन सहजभाषा-अधिग्रहणम्

(c) व्यवस्थानुगुणं पाठ्यपुस्तकपाठनम् येन छात्राः स्वप्रयासैः गृहकार्य कर्तुं समर्थाः भवेयुः

(d) कण्ठस्थीकरणं पश्चात् आवश्यकशब्दप्रयोगाः च

Ans- b 

Q.8. प्रथमकक्षायाः छात्राणां कृते भाषायाः पठनार्थम् अधोलिखितेषु कतमः विषयः योग्यतमः भवेत् ?

(a) मम विश्वः

(b) परिवहनम्

(c) मम देशः

(d) मम परिवारः

Ans- d 

Q.9. प्रत्येकभाषायाः लिपिः वर्तते। इयम् उक्तिः

(a) अंशतः असत्यम्

(b) असत्यम्

(c) सत्यम्

Advertisement

(d) अंशतः सत्यम्

Ans- c 

Q.10. चौमस्की- मतानुसारं मनुष्याः जन्मगतभाषाग्रहणसाधनं धारयन्ति येन तेषु उत्पद्यते

(a) जटिलशब्दाः

(b) वर्णविचारः

(c) अर्थविचारः

(d) साधारणव्याकरणम्

Ans- d

ये भी पढे:-

CTET 2022: ‘लैब वाइगोत्सकी और जीन पियाजे’ के सिद्धांत पर आधारित परीक्षा में पूछे जाने वाले संभावित प्रश्न यहां पढ़ें!

CTET: ‘संस्कृत पेडागॉजी’ के इन सवालों को करें हल और जाने सीटेट परीक्षा की अपनी तैयारी का लेबल!

यहां पर हमने दिसंबर में आयोजित होने वाली केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा के लिए‘संस्कृत से संबंधित महत्वपूर्ण सवालों (CTET Sanskrit Model MCQ Online Test) का अध्ययन किया। केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) से जुड़ी नवीनतम अपडेट और प्रैक्टिस सेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य बने, जॉइन लिंक नीचे दी गई है

Advertisement

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button