CTET

CTET 2021 English Pedagogy Practice Set for Paper I & II: परीक्षा के अंतिम दिनो में करें इन सवालों का अभ्यास

CTET 2021 (CTET 2021 English Pedagogy Practice Set): केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) की देने जा रहे अभ्यर्थियों के पास परीक्षा की तैयारी के लिए अब 1 सप्ताह का समय शेष रह गया है. 16 दिसंबर से आयोजित होने वाली सीटेट परीक्षा में इस बार 20 लाख से अधिक अभ्यर्थी शामिल होंगे तथा परीक्षा के एडमिट कार्ड जल्द ही ऑफिशल वेबसाइट ctet.nic.in  पर जारी किए जाएंगे.

सीटेट परीक्षा में अच्छे अंक हासिल करने के लिए अभ्यर्थी को परीक्षा के अंतिम दिनों में अपने रिवीजन पर विशेष  ध्यान देना चाहिए. हम रोजाना सीटेट परीक्षा हेतु पेपर-1 तथा पेपर 2 के सभी महत्वपूर्ण टॉपिक  के रिवीजन क्वेश्चन  शेयर कर रहे हैं. इसी श्रंखला में आज हम सीटेट पेपर पेपर 1&2 के अभ्यर्थियों के लिए  इंग्लिश पेडगॉजी के संभावित प्रश्न लेकर आए हैं CTET 2021 English Pedagogy Practice Set के इन सवालों को सॉल्व कर अभ्यर्थी अपनी परीक्षा की तैयारी की जांच कर सकते हैं.

एग्ज़ाम पैटर्न पर बेस्ड़ इन सवालों से करे CTET परीक्षा की फ़ाइनल तैयारी- English Pedagogy Expected Questions for CTET paper 1 and paper 2

1. A teacher of class 2nd uses learners knowledge and language to build a bridge between his mother tongue and English language teaching hair learners language is used in teaching English as a____.

a. Pattern

b. Hindrance

c. Translation

d. Resource

Ans-(d)

2. A teacher wants to create a language-rich environment in her class she should:

a. Ask students to use only English while communicating in the class with peers

b. Establish a language lab in her class.

c. Motivate parents to buy language games and activities.

d. Provide an opportunity where the language is seen noticed and used by children.

Ans- (d)

3. Literature for children is considered as a/ an __reading.

a. Inspirational source of

b. The additional burden on

c. Authentic source of

Advertisement

d. Hindrance material for

Ans- (c)

4. Fill in the blanks with the correct article: yesterday I saw _____European riding on ______elephant.

a. a,a

b. Then, the

c. A, an

d. A the

Ans- (c)

5. Fill in the blanks with correct prepositions:

A prisoner was accused_____ murder.

a.to

b. Of

c. For

d. Off

Ans- (b)

6. An English textbook for a class I starts with pictures, poems and stories and ends with the alphabet in the ends which approach does this kind of arrangement reflect in language pedagogy?

a. Language across curriculum approach.

b. Eclectic approach

Advertisement

c. Bottom-up approach

d. Top-down approach

Ans- (d)

7. Active vocabulary consists of words which are:

a. Phonological and lexical

b. Used occasionally

c. Difficult to pronounce

d. Use frequently

Ans- (d)

8. A teacher is telling a story with actions and gestures to class 3rd students. After this, she asked them to draw pictures of the story in groups. Why do you think she asked them to draw pictures on the story?

a. She wanted to see the past participation of children by drawing.

b. She wanted to assess their colouring and drawing skills.

c. She had completed her lesson as per her lesson plan so she engaged them in drawing.

d. She wanted to assess their comprehension of the story.

Ans- (d)

9. BICS stands for:

a. Basic interpersonal communication skills.

b. Bilingual integrated content and syllabus.

Advertisement

c. Bilingual interdependent course and syllabus.

d. Basic interest related communication strategies.

Ans- (a)

10. Which of the following is not a form of literature for children?

a. Tales of heroes of history

b. Picture books

c. Thesaurus

d. Myths and legends

Ans- (c)

11. Choose the correct sentence:

a. Please describe the story.

b. Please describe the stories.

c. Please describe the story

d. Please describe the story

Ans- (c)

12. While developing writing skills among students language teachers should most importantly focus on:

a. Good handwriting.

b. Grammatical aspects

Advertisement

c. Word limits

d. Expression of ideas.

Ans- (d)

13. Which of the following type of questions in a test will be helpful in assessing the creativity of the learners?

a. One-word question

b. Open-ended question

c. Multiple choice question

d. True and false type question

Ans- (c)

14. Good paragraph writing in English involves:

a. legible handwriting

b. Correct punctuation marks

c. Ideas, presentation and coherence

d. Flowery language

Ans- (c)

ये भी पढ़ें…

CTET 2021 EVS Pedagogy Final Revision Series: परीक्षा के आख़री दिनो में करे पक्की तैयारी

CTET 2021 SST Pedagogy Quick Revision MCQ: सीटेट परीक्षा देने जा रहे है तो ये प्रश्न जरूर पढ़ लेवें

Advertisement

इस आर्टिकल मे हमने English Pedagogy Practice के सम्भावित सवालो का अध्ययन किया है CTET सहित सभी TET परीक्षा की महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त करने के लिए हमारे Social Media Handle को फॉलो जरूर करें-

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button