Connect with us

Bihar tet

Bihar TET/CTET 2022 Sanskrit Pedagogy: शिक्षक पात्रता परीक्षा में पूछे जाने वाले ‘संस्कृत पेडागोजी’ के संभावित सवाल, यहां पढ़िए

Published

on

Advertisement

Sanskrit pedagogy for CTET Bihar TET: इस वर्ष आयोजित की जाएंगी दो बड़ी शिक्षक पात्रता परीक्षा जिसकी तैयारी अभ्यर्थियों को अभी से शुरू कर देनी चाहिए ताकि अच्छे अंकों के साथ सफलता हासिल की जा सके केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड के द्वारा सीटीईटी की अगली परीक्षा का नोटिफिकेशन जल्द ही जारी किया जाएगा जिसके साथ ही बिहार टेट परीक्षा भी आयोजित की जानी है दोनों ही पात्रता परीक्षाओं में ‘संस्कृत पेडगॉजी’ के कुछ इसी तरह के सवाल पूछे जाते हैं जो इस आर्टिकल में आज हम आपके साथ शेयर करने जा रहे हैं इसलिए  परीक्षा में बेहतर परिणाम के लिए इन सवालों को एक नजर अवश्य पढ़ लेवे.

संस्कृत पेडागोजी के इन सवालों से करें, आगामी शिक्षक पात्रता परीक्षा की बेहतर तैयारी—Sanskrit pedagogy Important Questions for CTET Bihar TET Exam 2022

1. छात्रान् उत्कृष्ट लेखकाने कर्तुं शिक्षकः कुत्र अधिक ध्यानं दद्यात् यस्य महत्वं सर्वाधिकम्

(a) अभिव्यक्तिः 

Advertisement

(b) शब्दावधि:

(c) हस्ताक्षरम्

(d) व्याकरणम्

Ans.a

2. ‘डिस्लेक्सिया’ इति अस्ति 

(a) गणितिकविकारः

(b) पठनसम्बन्धि विकारः

(c) मानसिकविकारः 

(d) व्यावहारिकविकारः

Ans.b

3. एकस्य पाठस्य पठनसमये अधोलिखितेषु किम् अत्यावश्यकम् ? 

(a) पाठस्य अर्थावबोधः

(b) शीघ्रतया पठनम् 

(c) शुद्धोच्चारणेन सह पठनम्

(d) विरामचिह्नानां शद्धतया प्रयोगः

Advertisement

Ans.a

4. द्वितीयकक्षायाः शिक्षिका कक्षायां भावभङ्गिमय अभिव्यक्त्या च सह एकां बहुरुचिकरां कथां श्रावयति ततः अनन्तरं सा कांश्चन छात्रान् तो कथां स्वशब्दै पुनः कथयितुं निर्दिशति । एवं सा आकलनं करोति

(a) पठनावबोधस्य

(b) लेखनावबोधस्य 

(c) श्रवणावबोधस्य

(d) सम्भाषणावबोधस्य

Ans.c

5. कक्षायां मुद्रणसमृद्धवातावरणम् (Print rich environ ment) इत्यस्य अभिप्रायः 

(a) स्थूलतरैः अक्षरैः वर्णमालायाः स्कोरकपत्राणां भित्तिषु आलेखनम् (Pasting) 

(b) सुन्दरकविताभिः तासां चित्रैः च भित्तीनाम् आलेपनम् (Painting) 

(c) कक्षायाः भित्तयः रङ्गिताः सन्ति ।

(d) पाठितेन विषयेण सम्बन्धितानां लिखितसामग्रीणां भित्तिषु आलेपनम् (Painting)

Ans.d

6. प्रथमकक्षायाः भाषापुस्तके आदी वर्णमाला • दीयते ततः द्वयक्षरशब्दाः, अनन्तरं त्र्यक्षरशब्दाः अनन्तरं च कथा: कविताः च । एवं पुस्तके का पद्धतिः अनुसृता?

(a) अनुशासनात्मक पद्धतिः (Disciplinary approach)

(b) पाठ्यचर्यारूपरेखापद्धतिः (Curriculum framework approach)

(c) ऊर्ध्वगामी-पद्धतिः (Bottom up approach)

(d) अधोगामी-पद्धतिः (Top-down approach)

Advertisement

Ans.c

7. एका पठनगतसमस्या अस्ति

(a) डिस्कालकुलिया (Dyscalculia) 

(b) डिस्फोरिया (Dysphoria)

(c) डिस्लेक्सिया (Dyslexia) 

(d) डिस्ग्राफिया (Dysgraphia)

Ans.c

8. बालेन मातृभाषायाः अधिग्रहणं भवति प्रमुखतया

(a) लेखनेन ।

(b) औपचारिक शिक्षणव्यवस्थया । 

(c) श्रवणेन ।

(d) सम्भाषणेन ।

Ans.c

9. उत्पादककौशलेषु कस्य समावेशः अस्ति? 

(a) लेखनसम्भाषणे

(b) श्रवणसम्भाषणे

(c) पठनलेखने

(d) पठनश्रवणे

Advertisement

Ans.a

10. करुणा-नाम्ना तृतीयकक्षायाः शिक्षिका एकां कविता पाठयित्वा कक्षा छात्रान् किश्चित कार्य ददाति । अधोलिखितेषु कि कार्यं तया दीयताम् येन छात्रा: सक्रियरूपेण भागग्रहणं कुर्युः?

(a) यथा पाठे दत्तम् तथा कवितायाः प्रत्येक पंक्तेः कण्ठस्थीकरणं कर्तुं छात्रेभ्यः निर्दिशेत् । 

(b) कवितायाः नवीनशब्दान् प्रयुज्य वाक्यानि निर्मातुं छात्रेभ्यः निर्दिशेत्। 

(c) कवितायाः अन्ते प्रदत्तानां प्रश्नानाम् उत्तरं लेखितुं छात्रेभ्यः निर्दिशेत् । 

(d) समूहे विभज्य कवितायाः स्वव्याख्यां दातुं छात्रेभ्यः निर्दिशेत।

Ans.c

11. एकस्याः भाषायाः अधिगमार्थम् अधस्तनेषु कस्य महत्त्व सर्वाधिकम्? 

(a) पुस्तकानाम् पठनम्

(b) चलच्चित्राणां नाटकानां वा प्रेक्षणम् उपयोगः

(c) अध्ययनाध्यापनसामग्रीणाम्

(d) सामाजिकसंवादः

Ans.d

Read more:-

CTET 2022: अगली सीटीईटी परीक्षा जल्द, बालविकास शिक्षा शास्त्र के इन सवालों से जाने परीक्षा का लेवल

इस आर्टिकल में हमने Sanskrit pedagogy for CTET Bihar TET का अध्ययन किया है, जो कि आगामी सीटेट परीक्षा में पूछे जा सकते हैं सीटेट सहित सभी TET परीक्षाओं की नवीनतम अपडेट प्राप्त करने के लिए आप हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य बन सकते हैं जॉइन लिंक नीचे दी गई है।

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending